Social

Moldova, avanpost al Rusiei finantat de UE

Regimul comunist de la Chisinau doreste sa pastreze puterea si dupa 2009 integrand Transnistria rusofona si trupele ruse de aici, fara a renunta insa la subsidiile europene.
 
Ministrul moldovean al Reintegrarii, Vasile Sova, a anuntat ca Moldova va oferi Transnistriei statutul de republica, cu Constitutie proprie si drept de initiativa legislativa si de retragere din componenta viitorului stat moldovean, in vederea reglementarii conflictului din regiunea separatista.

„Proiectul prevede si aprobarea statutului neutru al Moldovei, demilitarizarea, garantii asupra drepturilor de proprietate ale persoanelor fizice si juridice. Aceasta este o pozitie in detrimentul Chisinaului, dar noi suntem gata sa o consfintim ca sa ne dovedim intentia de a edifica un stat durabil”, a declarat Sova. Pana acum, tranzactiile de privatizare din Transnistria nu erau recunoscute la Chisinau, iar afaceristii rusi care au investit in stanga Nistrului riscau sa-si piarda proprietatile.   

Ministrul moldovean nu a mentionat insa nimic despre retragerea celor aproximativ 3.000 de militari rusi din Transnistria. Perspectiva stationarii pe mai departe a trupelor ruse in Republica Moldova, coroborata cu prevederile noului concept de securitate al Chisinaului, care prevede reducerea drastica a fortelor armate, si decizia de a nu adera la NATO fac din Republica Moldova un veritabil avanpost al Rusiei in flancul estic al Aliantei. Totodata, reglementarea conflictului le ofera comunistilor un puternic atu pentru castigarea alegerilor parlamentare din 2009.

In ciuda gesturilor de apropiere fata de Moscova, presedintele moldovean Vladimir Voronin a reafirmat, in urma cu doua zile, ca integrarea europeana ramane obiectivul primordial al politicii interne si externe a Moldovei. Miza apropierii de UE o reprezinta cele aproape 250 de milioane de euro pe care Bruxelles urmeaza sa-i ofere Moldovei pana in 2010, in cadrul politicii de vecinatate.

Cotidianul francez „La Croix” a relatat ca perspectiva ca UE sa finanteze o reunificare a Moldovei favorabila Rusiei a facut ca majoritatea statelor membre sa nu sustina apropierea Chisinaului de UE. Exceptie fac Polonia si Suedia, initiatoarele unui controversat parteneriat estic, din care sa faca parte si Moldova.

Bucurestiul a sustinut in schimb includerea Moldovei in politica europeana pentru Balcanii de Vest, care ofera sanse mai mari de aderare la UE . Recent, eurodeputatul roman Adrian Severin a declarat ca Moldova are de ales „intre a se europeniza si a se transnistriza”. In opinia lui Severin, „lupta pentru reunificare in interiorul unor granite trasate de Stalin va impiedica progresul Moldovei catre democratie”.

Transnistria de azi cuprinde o parte din teritoriul fostei Republici Autonome Sovietice Moldovenesti, care a avut o existenta efemera, intre 1924 si 1940. Ulterior, Stalin a anexat acest teritoriu la Republica Socialista Sovietica Moldova, actuala Republica Moldova.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea