Social

Moartea unui roman provoaca greva in Italia

La protestul de astazi sunt asteptati sa participe sute de mii de muncitori. Italia este „fruntasa" Europei in ceea ce priveste decesele provocate de conditiile de munca. Moartea recenta a unui roman pe un santier din Peninsula a provocat o greva nationala, programata sa aiba loc astazi. Romanul Stelica Maftei (45 de ani) a decedat vineri, 2 februarie, in timp ce lucra la mare inaltime. El era angajat de firma Padana Tubi, in localitatea San Giacomo, langa Guastalla. In jurul orei 8.15, in timp ce instala sistemul termo -hidraulic al unei hale industriale impreuna cu un coleg, pe o schela la o inaltime de opt metri, a fost lovit de o macara manevrata de la sol. Din cauza socului, Maftei a cazut in gol. In urma ranilor deosebit de grave, romanul a murit pe loc. Colegul sau, tot un roman, avand hamul de protectie legat la o alta platforma, a ramas suspendat in aer si s-a ales doar cu cateva contuzii. Politia a pus sub sechestru intregul loc al accidentului si inca cerceteaza cauzele care au dus la producerea nefericitului incident. Acest accident este doar ultimul dintr-o lunga serie inceputa in mod nefast inca din primele zile ale anului. Statisticile arata ca in cursul anului trecut au existat nu mai putin de 200.000 de accidente de munca neraportate, in cea mai mare parte a acestora au fost implicati muncitori romani , mai ales dintre cei care lucreaza la negru.

Sindicatele s-au implicat imediat

Dupa accident, Valerio Bondi, secretar general provincial al sindicatelor Fiom-Cgil, a decis sa cheme la greva astazi intregul sector al metal-mecanicilor din Italia. Se preconizeaza ca la protest ar putea participa sute de mii de muncitori din domeniul amintit. Intentia sindicatelor ­este de a intrerupe acest lant al subantreprizelor care castiga licitatiile lucrarilor in baza unor oferte al caror pret de executie nu poate include conditii de lucru in siguranta si un program normal. Elementul uman este pus pe ultimul loc, iar viata celor care muncesc are din ce in ce mai putina valoare. „Este inacceptabil un sistem in care viata lucratorilor nu valoreaza nici cat pretul implicat de respectarea normelor de securitate. Este necesara o revolutie culturala, asumarea deplinei responsabilitati si mai ales scoaterea la lumina a acestor probleme, pentru ca situatia actuala a depasit orice limite!", a declarat Bondi, secretarul Fiom. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea