Social

#ecologic #ue #becuri

Moartea becului clasic incepe astazi cu cele de 100W

1 septembrie este ziua in care in toata Uniunea Europeana se opreste producerea de becuri clasice, dar si ziua in care acestea incep sa fie scoase de la vanzare. Becurile clasice nu vor mai putea fi gasite in magazine, de astazi incepand sa fie retrase cele de 100 de wati.

Oprirea de la comercializare a becurilor cu filament, de 100 de wati este o prima etapa a aplicarii directivei Comisiei Europene care urmareste inlocuirea becurilor cu filament cu cele fluo-compacte, care consuma mai putina energie.

UE a fixat un calendar precis de retragere de la vanzare a becurilor clasice: in 2010 dispar becurile de 75 de wati, apoi cele de 60 de wati, in 2011, si cele de 40 si de 25 de wati, in 2012. Pana in 2016, UE estimeaza ca becurile cu incadescenta vor iesi complet din uzul casnic, dupa cum noteaza Romania Libera.

Potrivit producatorilor si specialistilor europeni, cel mai important avantaj al becurilor fluo-compacte este consumul mult mai mic de curent electric – intre 20 si 40% din cat consuma un bec clasic si scaderea cantitatii de caldura produse de filament. Astfel, potrivit studiilor efectuate, peste 90% din curentul electric folosit de un bec clasic este irosit, fiind transformat in caldura, si doar restul de 10% este transformat in lumina.

Scad cantitatea de curent consumata si costurile

In plus, reducandu-se cantitatea de curent electric consumata, va scadea si costul, la nivel de UE. In plus, in afara de economia unei sume intre 5 si 10 miliarde de euro, intre 5 si 10 miliarde euro pe an, s-ar reduce si cantitatea de caldura emanata, ceea ce ar duce la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, extrem de nocive pentru mediu.

Nu trebuie uitat faptul ca, desi mai scumpe, becurile ecologice, asa cum mai sunt numite au o durata de viata mai lunga, deci isi acopera investitia. In Romania pretul becurilor fluo-compacte variaza intre 10 lei, pentru modelele slabe calitativ, si peste 30 de lei, pentru modelele de top, eficiente.

Specialistii atrag insa atentia utilizatorilor si autoritatilor asupra unui dezavantaj al acestor becuri: ele contin un gaz rar toxic, a carui imprastiere ar trebui sa fie impiedicata prin colectarea separata. "Principalul dezavantaj este faptul ca ele contin un gaz rar, toxic, si ca, atunci cand vor fi aruncate la gunoi, ar trebui sa fie colectate cu grija, fara sa fie sparte", a declarat, pentru Romania Libera, Lavinia Andrei, presedintele asociatiei de mediu Terra Mileniul III .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea