Social

#mituri eclipsa #miturilegende eclipsa #eclipsa solara #eclipsa #legende #mituri

Mituri si legende uimitoare despre eclipsa solara

De-a lungul vremii, omenirea din intreaga lume a inventat numeroase legende privind disparitiile misterioase ale soarelui. Multe popoare asociaza fenomenul cu o "perioada a terorii", in timp ce altii privesc eclipsele solare ca pe o parte a ordinii naturale a lucrurilor. Iata care sunt cele mai uimitoare legende din intreaga lume.

 

Multe culturi considera ca eclipsele (solare sau lunare) se produc in perioade in care diversi demoni si animale "devoreaza" Soarele sau Luna.

"Vikingii au vazut in asta o pereche de lupi ceresti care vanau Soarele sau Luna", spune E.C. Krupp, directorul Observatorului Griffith din Los Angeles. Atunci cand lupii prind unul dintre cele doua corpuri ceresti se produce o eclipsa.

"In Vietnam, o broasca mananca Luna sau Soarele", a adaugat acelasi astronom, in timp ce reprezentantii tribului Kwakiutl de pe coasta vestica a Canadei cred ca gura raiului inghite Soarele sau Luna in timpul fiecarei eclipse.

Pentru a impiedica aceasta "devorare" a astrului, oamenii din multe culturi fac zgomot, pentru a speria si indeparta demonul sau animalul in cauza, a explicat Nancy Maryboy, presedintele Institutului Educational Indigenous din San Juan Island, Washington. In prezent, cercetatoarea americana colaboreaza cu specialistii de la NASA pentru a populariza in randul publicului larg credintele de ordin astronomic ale stravechilor populatii amerindiene.

"Oamenii bateau cu palmele in oale si tigai sau in tobe, pentru a-i face pe acei demoni care inghiteau Soarele sau Luna sa se indeparteze", a adaugat Nancy.

Alte mituri vorbesc despre deceptie si furt atunci cand incearca sa explice disparitia discului solar in timpul unei eclipse. Mitologia coreeana din domeniul eclipselor vorbeste despre "caini de foc" care incearca sa "fure" Soarele sau Luna. Din ordinul unui rege coreean, acei caini mitologici incearca sa il prinda pe Soarele-cel-inflacarat sau pe Luna-cea-rece-ca-gheata. Ei esueaza intotdeauna, dar, de fiecare data cand "musca" dintr-unul dintre cele doua, se produce o eclipsa.

Una dintre cele mai "colorate" povesti despre eclipse, dupa parerea lui E. C. Krupp, il are ca protagonist pe demonul hindus Rahu, care se deghizeaza in zeu, cu scopul de a fura un elixir ce ofera nemurire. Soarele si Luna vad ceea ce incearca Rahu sa faca si raporteaza acea "infractiune" zeului Vishnu.

Tribul Navajo aplica si in zilele noastre traditii ancestrale asociate cu eclipsele, alegand sa ramana - pe durata fenomenului - in interiorul locuintei alaturi de familie, interpretand diverse cantece si abtinandu-se sa bea, sa manance si sa doarma. "Nu ai voie nici sa privesti eclipsa", explica Nancy Maryboy. "Ei spun ca, daca un om se uita la Soare in timpul unei eclipse, ochii lui vor avea de suferit mai tarziu. O persoana care se uita la Soare in acel moment isi pierde conexiunea echilibrata pe care o avea cu Universul, declansand astfel producerea unor evenimente neplacute. Acelasi lucru este valabil si daca mananca sau beau in timpul eclipsei", mai spune aceasta.

Sursa foto: scharlotteszivak.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea