Social

Mitrea vs Blaga, cel mai dur scenariu al alegerilor locale

Fostul ministru al Transporturilor pare sa fie solutia de ultima ora a pesedistilor pentru Primaria Capitalei. PD-L intentioneaza sa anunte azi, oficial, candidatura lui Vasile Blaga.

PSD si PD-L se pregatesc sa se infrunte la Primaria Capitalei cu directorii de campanie electorala. Miron Mitrea (PSD) si Vasile Blaga (PD-L) sint cele mai probabile nume pe care principalele doua partide le vor arunca in lupta pentru Primaria Bucurestiului .

PSD a ales, se pare, sa rezolve problema conflictului dintre Vanghelie si Oprescu pe tema candidaturii prin impunerea unei a treia variante: Miron Mitrea. Sef de campanie electorala al PSD, Mitrea este - potrivit unor surse din partid - „solutia salvatoare“ pentru „imposibila situatie“ in care nici Vanghelie, nici Oprescu nu doresc sa renunte la intentiile lor de a candida.

Intr-o declaratie oferita pentru Cotidianul, Miron Mitrea a aratat ca „este posibil“ ca PSD sa anunte, in cursul acestei saptamini, numele sau pentru cursa electorala.

„Nu sint foarte incintat. Pentru ca nu am fost neaparat pregatit pentru asta. Dar sa vedem... E posibil. Saptamina aceasta o sa luam o decizie clara“, ne-a declarat Miron Mitrea.

Surse din PSD spun ca singurul obstacol in calea unui anunt rapid al candidaturii lui Mitrea este sprijinul organizatiei de Bucuresti, care si-a declarat deja sustinerea pentru Marian Vanghelie. Intrebat despre aceasta, Miron Mitrea ne-a declarat: „Nu incerc sa obtin sprijinul organizatiei Bucuresti. Eventual ei incearca sa obtina sprijinul meu“.

O prima discutie pe tema candidaturii lui Miron Mitrea va fi purtata astazi, in cadrul sedintei conducerii PSD. Anuntul ar putea fi facut chiar de Mircea Geoana, sustin surse din partid. Ideea candidaturii lui Mitrea este, se pare, bine vazuta de liderii partidului. „Este evident ca sintem intr-un blocaj cu desemnarea candidatului la Bucuresti. De aceea, eu cred ca formula cu Miron Mitrea este cea mai buna solutie care s-ar putea gasi“, sustine Adrian Nastase, presedintele CN al PSD.

Vicepresedintele PSD Bucuresti, Madalin Voicu , sustine ca partidul sau pregateste o constructie mai ampla pentru oferta electorala a PSD pentru Capitala: mai multi lideri centrali ai partidului, printre care Cristian Diaconescu, Victor Ponta, Ecaterina Andronescu, Titus Corlatean, Sorin Oprescu si Marian Vanghelie sint pregatiti sa candideze la primariile de sector.

Nu este insa prima data cind se vorbeste despre un asemenea plan al PSD pentru Bucuresti, majoritatea celor enuntati mai sus refuzind o astfel de idee.

Daca in PSD lucrurile vor mai trena o vreme, la PD-L sint ceva mai clare. Vasile Blaga urmeaza, potrivit unor surse din conducerea PD-L, sa fie anuntat oficial astazi, cel tirziu miine, drept candidat la Primaria Bucurestiului. „Cel mai probabil, miine (luni - n.r.), dupa Biroul Permanent, sau poimiine (marti - n.r.) Blaga va fi anuntat candidat“, spun sursele.

De altfel, astazi, Biroul Permanent National al PD-L trebuie sa valideze toate candidaturile pentru alegerile locale, urmind ca lansarea oficiala a tuturor candidatilor sa fie facuta pe 11 aprilie la Sala Palatului din Bucuresti.

Potrivit surselor, deocamdata va fi anuntata doar candidatura lui Blaga, candidatii la sectoare fiind aminati pina spre sfirsitul saptaminii. Motivul: exista deocamdata candidati doar pentru trei sectoare. Liviu Negoita (sectorul 3), Cristian Poteras (sectorul 6) si Razvan Murgeanu (sectorul 1). Pentru sectoarele 2, 4, si 5 se poarta inca negocieri cu potentialii candidati care vor fi nominalizati din partea PD-L.

Mitrea, din sindicat in banca ministeriala

Miron Mitrea a fost in perioada 1990-1995 presedinte executiv al CNSLR Fratia. In 1993, el a infiintat un partid intitulat PSD, pe care l-a utilizat ca vehicul politic pentru a accede la putere. Fapt realizat in 1995, cind minipartidul lui Mitrea a fuzionat cu PDSR (PSD-ul de astazi), iar el a ajuns vicepresedinte al partidului de guvernamint din vremea respectiva.

Din 1996 este deputat, iar intre 2000 si 2004 a fost ministru al Transporturilor. In calitate de lider al social democratilor, Mitrea a fost implicat in trei mari scandaluri: dosarul Zambaccian (este suspectat de mita), dosarul Baneasa (un schimb dubios de terenuri) si cazul MTCTv (acuzat ca a utilizat banii statului pentru un post de televiziune folosit de parteneri de afaceri si de PSD).

Intre 2001 si 2005 a fost secretar general al PSD, functie pe care a pierdut-o in favoarea lui Titus Corlatean. Dupa ultimul CN al PSD, a revenit in prim-plan, fiind numit coordonator de campanie electorala.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea