Social

Mitrea cere azi autosuspendarea lui Nastase

Efectul matusii Tamara asupra nepotului Adrian: Miron Mitrea si grupul de la Cluj vor sa ii ia astazi lui Nastase functia de presedinte executiv al PSD. Viorel Hrebenciuc nu este de acord. Din februarie, Nastase va trebui sa se lupte cu partidul si pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

Anul 2004. Povesti din astea cu matusi, care lasa mosteniri conace si palate, fac mult rau partidului si nu ne putem permite sa nu luam o decizie. Cei care au probleme de imagine, sa faca un pas inapoi.
Declaratia apartine lui Adrian Nastase si a fost facuta in anul electoral 2004, cind acesta era presedintele unic al PSD si premier. Efectele ei: Nicolae Mischie, celebrul baron PSD de Gorj, despre care presa a relatat cum s-a imbogatit, printre altele si datorita averii lasate de matusi, a fost dat afara din partid. Iar liderii de organizatii Dan Ioan Popescu, Doru Ioan Taracila , Viorel Hrebenciuc, Marian Oprisan etc., au fost fortati sa renunte la conducerea filialelor judetene, din cauza ca imaginea lor afecta imaginea electorala a PSD.

Sirbu: Nu-i cere nimeni sa se sinucida!

Anul 2006. Ii voi cere direct lui Adrian Nastase sa se autosuspende din functia de presedinte executiv al PSD. Scandalul in care este implicat atinge cote ale penibilului, care fac rau partidului. Sint de partea celor care au sugerat acest lucru, ne-a declarat ieri seara secretarul general al PSD, Miron Mitrea. Acesta a fost de parere ca autosuspendarea lui Nastase ar putea dura sase luni.

Astazi, la sedinta Biroului Permanent National al partidului, pozitia sa va fi sustinuta si de liderii grupului de la Cluj - Ioan Rus, Vasile Dincu si Ilie Sirbu, cei care i-au sugerat lui Adrian Nastase inca de saptamina trecuta sa renunte la functia de lider al partidului pina isi va lamuri juridic provenienta averii considerabile pe care o poseda.

Senatorul Ilie Sirbu a apreciat ieri ca, asa cum in anul 2003 trei ministri, Serban Mihailescu, Hildegard Puwak si Mircea Beuran , au fost convinsi sa-si dea demisia din cauza scandalurilor de presa, tot asa, in prezent, Adrian Nastase ar trebui sa renunte la sefia partidului. Voi propune si eu autosuspendarea. Este un sfat prietenesc. Nu-i cere nimeni sa se sinucida, ci doar sa se retraga pina cind isi lamureste situatia. Ceea ce s-a aplicat tuturor in 2003 si in 2004 sa se aplice si lui acum. Toti raspundem de imaginea partidului.

Hrebenciuc: Sa nu ne grabim

Viorel Hrebenciuc, cel care, in 2004, a trebuit sa renunte la sefia organizatiei PSD Bacau tot din cauza imaginii negative pe care o avea, datorita afacerilor sale devoalate de presa, nu este de acord cu suspendarea lui Nastase din fruntea partidului. Sugerez sa avem putina rabdare, sa nu ne grabim cu luatul deciziilor. Debarcarea lui Nastase ar produce un precedent periculos si pentru ceilalti lideri care au carente de imagine si care se tem ca inlaturarea lor din plutonul de conducere al PSD se va putea produce mai usor.

Hrebenciuc s-a aratat indispus fata de o astfel de ipoteza: Si ce sa fac? Sa ma sinucid pentru ca presa scrie despre mine?

In ceea ce priveste functia lui Nastase de presedinte al Camerei Deputatilor, in care doar grupul deputatilor PSD, condus de Hrebenciuc, poate propune inlocuirea acestuia cu alta persoana, subiectul mai poate astepta, potrivit aceluiasi Hrebenciuc.

Oprisan: Cuplul prezidential Adrian si Dana

Marian Oprisan, liderul PSD de Vrancea, obligat si el de Adrian Nastase sa se autosuspende in 2004 din fruntea filialei, in urma anchetelor de presa, s-a declarat ieri ferm pentru retragerea acestuia din functia de presedinte executiv al PSD: Daca justitia va stabili nevinovatia sa, va putea sa-si reia pozitia, dupa sase luni.

Oprisan a recunoscut ca exista o relatie tensionata mai veche intre el si Nastase: Eu nu am stat ca altii, in pozitia ghiocelului, in fata cuplului prezidential Adrian si Dana Nastase. (Ada Mesesan)

Sustinatorii lui Adrian Nastase se fac si ei auziti
Desi Mircea Geoana, Miron Mitrea si Ioan Rus nu au abandonat planul de a-l determina pe Adrian Nastase sa se autosuspende, incep sa-si faca timid loc si vocile care il sustin neconditionat pe fostul premier.

Cei trei lideri PSD, Geoana, Mitrea si Rus, voiau sa transeze inca de aseara chestiunea autosuspendarii, inainte de sedinta de astazi a Biroului Permanent al partidului, sedinta la care Adrian Nastase nu poate sa participe. El trebuie sa fie prezent la DNA, unde a fost citat pentru a clarifica modul in care si-a dobindit 0. In functie de disponibilitatea lui Adrian Nastase, discutia urma sa aiba loc fie aseara, fie astazi dimineata, inainte de sedinta Biroului Permanent.

Scopul intrevederii este acela de a-l convinge pe Adrian Nastase sa se autosuspende din PSD pina isi clarifica situatia. La discutia cu Adrian Nastase, in afara de Mircea Geoana, Miron Mitrea si Ioan Rus, erau asteptati si citiva dintre liderii mai vechi ai partidului, precum Nicolae Vacaroiu, Dan Ioan Popescu, Doru Ioan Taracila, Viorel Hrebenciuc si Ilie Sirbu.

Incercarea acestora s-a lovit pina acum nu doar de refuzul lui Adrian Nastase, ci si de opozitia sustinatorilor fostului premier. Acestia sint de parere ca la nivelul conducerii PSD trebuie sa existe solidaritate cu Adrian Nastase, asa cum s-a intimplat si in alte cazuri, cind reprezentanti ai PSD, asupra carora planau suspiciuni de coruptie , nu au fost abandonati de partid. Dintre cei care il sustin neconditionat, cel putin pina acum, pe Adrian Nastase, se numara lideri care ii datoreaza aproape exclusiv cariera politica fostului premier: Titus Corlateanu , Rovana Plumb (buna prietena cu Dana Nastase), Marian Sirbu, Gabriel Oprea sau Eugen Bejinariu. (Florin Ciornei)


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea