Social

#irlanda #sarkozy

Misiune imposibila pentru Sarkozy

Premierul irlandez respinge amestecul in treburile interne.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy , s-a aflat ieri la Dublin pentru a intelege de ce irlandezii au respins Tratatul de reforma al Uniunii Europene.

Sarkozy, a carui tara detine presedintia Uniunii Europene, trebuie sa gaseasca o solutie la criza generata de votul irlandez, care a zadarnicit sperantele adoptarii unui tratat menit sa usureze procesul de luare a deciziilor intr-o uniune extinsa.

Seful statului francez a fost asteptat "cu raceala" de liderii politici si "cu iritare" de irlandezii de rand, dupa ce a declarat, intr-un cerc restrans, ca textul tratatului nu va fi renegociat si ca ar putea cere repetarea votului.

Indignare a starnit si ministrul francez de externe, Bernard Kouchner , care a afirmat ca irlandezii "au profitat" mult mai mult decat altii de pe urma UE si ar fi trebuit sa aprobe Tratatul.

La ambasada Frantei la Dublin, Nicolas Sarkozy si liderii mai multor formatiuni politice si organizatii care au facut campanie pentru respingerea tratatului au discutat cu usile inchise, "pentru ca fiecare sa spuna deschis ce are pe suflet", nota cotidianul " Le Figaro ". Organizatorii vizitei au respins planurile initiale ca Sarkozy sa vorbeasca in public cu liderii numeroaselor grupari ce se opun Tratatului, in cadrul Forumului National privind Europa.

Intampinat cu proteste

Seful statului francez a fost intampinat cu proteste vehemente in fata cladirii guvernului irlandez. "Sarkozy a aratat un dispret profund fata de poporul irlandez", a declarat un student de 20 de ani. Premierul Brian Cowen l-a atentionat pe Nicolas Sarkozy ca nu trebuie sa mai insiste cu Tratatul de reforma al UE si sa nu se amestece in treburile interne ale Irlandei.

De altfel, atat ministrul german de externe, Frank-Walter Steimeier, cat si comisarul european pentru relatii externe , Benita Ferrero-Waldner, au sustinut ca irlandezii trebuie lasati "sa analizeze si sa reflecteze" si apoi sa comunice la viitorul summit al UE decizia luata.

"Irlanda are nevoie de liniste si intelegere din partea partenerilor ei, pentru a se putea gandi la criza institutionala a UE" - Brian Cowen, premierul Irlandei


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea