Social

#tehnologie romaneasca #deviere traiectorie asteroid #misiune fara precedent # asteroid deviat #asteroid

Misiune fara precedent. Astazi va fi deviata traiectoria unui asteroid. Se va folosi o tehnologie romaneasca

O misiune fara precedent va avea loc astazi, iar Romania va participa la ea. Este vorba despre devierea traiectoriei unui asteroid.   

 

Operatiunea nu are drept scop doar evitarea unei coleziuni cu un asteroid, ci mai ales testarea capacitatii omenirii de a se proteja de corpurile ceresti care ar reprezenta un pericol urias pentru omenire.

La misiune vor participa mai multe echipe. Echipa americana are sarcina de a detona asteroidul, in timp ce echipa europeana va monitoriza atent traiectoria acestuia. Un rol important in depistarea satelitului il are Romania, sistemul de ghidare fiind bazat pe o tehnologie romaneasca.

Cum va fi deviata traiectoria asteroidului

O nava spatiala, in valoare de 330 de milioane de dolari urmeaza sa loveasca frontal asteroidul care se afla la aproximativ 11 kilometri de Oceanul Indian, imediat dupa miezul noptii. Astfel, se va urmari daca traseul unui asteroid poate fi deviat pentru a evita ca omenirea sa aiba aceeasi soarta cu cea a dinozaurilor in cazul in care Terra va fi amenintata de un asteroid urias.

Acesta este primul experiment real in urma caruia se evalueaza daca asteroizii pot fi deviati in cazul in care acestia s-ar afla vreodata pe un curs de coliziune cu Terra.

“Este un joc foarte complicat de biliard cosmic. Ceea ce vrem sa facem este sa folosim cat mai multa energie de la Dart pentru a muta asteroidul", a declarat profesorul Alan Fitzsimmons, astronom si membru al echipei de cercetare NASA Dart de la Universitatea Queen's din Belfast, potrivit realitatea.net.

“Daca suntem capabili sa vedem cu suficient de mult timp inainte si sa stim ca un asteroid ar putea reprezenta o problema, impingandu-l din calea noastra va fi mult mai sigur decat marea idee hollywoodiana de a-l arunca in aer", a declarat Catriona McDonald, doctoranda la Universitatea Warwick.
 

Ce este misiunea Dart

Misiunea dart a fost lansata in noiembrie 2021, de la baza de forte spatiale Vandenberg. Controlorii misiunii vor preda controlul software-ului navei Dart si vor lasa sonda sa se orienteze singura. Coliziunea urmeaza sa aiba loc dupa miezul noptii. Aceasta va fi inregistrata de camera vide a lui Dart, dar si de alte doua camere aflate la bordul unei sonde mai mici, italiene, denumita LiciaCube, care a fost lansata saptamana trecuta de pe Dart pentru a asista la eveniment de la o diatanta sigura.

Exista pericole pentru Terra?

Misiunea Dart a fost planificata in asa fel incat sa nu-l impinga pe Dimorphos (numele asteroidului care urmeaza sa fie deviat) intr-o coliziune directa cu Terra. Roca spatiala are 160 de metri latime si obiteaza in jurul unui alt asteroid mult mai mare, pe nume Didymos.

In momentul impactului lui Dart cu asteroidul, nu se va intampla altceva decat sa se ridice un nor de resturi si sa incetineasca miscare lui Dimorphos, adaugand cateva munute la orbita sa in jurul corpului mai mare.

Intrebat daca exista vre-un pericol pentru Pamant, astronomul si membrul echipei stiintifice Dart de la Universitatea din Edinburgh, Colin Snodgrass, a declart ca "Nu exista niciun fel de pericol. Ii schimbam doar orbita in jurul asteroidului mai mare, nu ii schimbam orbita in jurul Soarelui. Acesta nu poate veni spre Pamant".

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea