Social

Miron Cozma iubeste rockul

Miron Cozma vorbeste despre viata lui din penitenciar , cum isi petrece timpul si isi aminteste si despre viata de la Rahova de dinainte de gratiere.

"Mi-a fost rusine sa spun multa vreme ca am luptat la Revolutie", marturiseste Cozma, zambind la gandul ca in curand se vor declasifica anumite dosare ale Securitatii, "iar unii spun ca Miron Cozma a fost unul din oamenii din umbra care au declansat actiunile impotriva lui Ceausescu".

SEF AL ECHIPEI DE FOTBAL

Cu fostul presedinte Iliescu s-a intalnit doar o data. In 1990, atunci cand le-a multumit, la Romexpo, minerilor veniti in capitala. Cu acel prilej, fiind liderul lor, s-a cunoscut cu seful statului. Si atat. Vorbeste despre viata din penitenciar cu un oarecare regret. A fost seful echipei de fotbal de la penitenciarul Rahova. Le-a cumparat echipament si mingi de fotbal colegilor de celule. Asta i-a adus respectul unora si invidia altora. "Miron Cozma a fost tot timpul folosit. Mi-am atras vorbe pentru ca am insistat ca detinutii sa fie dusi la doctor. Unii ajung sa se taie pentru ca nu sunt dusi la timp la doctor pentru a fi tratati de bolile de care sufera", spune fostul lider al minerilor. Si tot in puscarie s-a ales si cu... porecle. "Conducerea penitenciarului imi spunea Omul-Scama pentru ca celula mea era in permanenta curata, pe jos nu gaseai nici macar o tigara".

NEVESTEI I-A LASAT TOTUL, NU SI MUZICA
A fost un rebel care milita la Brasov pentru indepartarea fostului dictator de la putere. Era tanar pe vremurile acelea si arata altfel: "Aveam plete, eram rocker si DJ , timp de 7 ani am tinut o discoteca la Lupeni. Imi amintesc ca dupa revolutie am primit chiar o diploma pentru promovarea discotecilor in Valea Jiului". Resemnat, in penitenciar, si acum Cozma se refugiaza in muzica. "I-am zis si fostei mele sotii ca tot ce avem in casa e al ei, mai putin muzica mea. Mi-am cumparat muzica din toata lumea. Mie imi place muzica anilor '70", marturiseste Cozma, care, intrebat pe cine prefera acum, zambeste si adauga "mi-as jigni rockerii daca as spune ca ii prefer pe unii sau pe altii".

CU CASTILE PRIN CELULA

In celula de multe ori isi pune castile pe urechi si ramane asa acultand ore intregi muzica preferata. "Am un radio cu casti, pe baterii, si ascult Romantic. Da muzica mea preferata, muzica mai veche". In materie de concerte rock , care l-au marcat, vorbeste despre un mare eveniment petrecut la Moscova in urma cu cativa ani, eveniment pe care il numeste "descatusarea estului". Acolo, rusii au avut parte de un adevarat spectacol al genului: "Mergand de la alinierea in stil de armata a soldatilor pana cand acestia sunt dezbracati si cu fete pe umeri", rade cu pofta si lasa sa se inteleaga ca ar fi vrut sa fie spectator la acel eveniment din capitala Rusiei. "E un concert video la care tin enorm".

A BATUT, DAR N-A FURAT

Miron Cozma, zice el, nu are bani, pentru ca n-a furat. "Pentru ca nu pot sa fur. Mi-au facut dosare ca am batut politisti, dar nu au putut sa-mi faca dosare pentru furt pentru ca n-am furat un leu in viata mea. Si nici nu pot sa fiu prieten cu hotii ca altii", spune Lucefarul Huilei. Vorbeste cu patima si intareste fiecare cuvant. La fel isi tinea si discursurile cand era ortac-sef. Si, probabil, asa isi convingea colegii, si toti il urmau orbeste. Acum, si lui, si lor, le-a mai ramas speranta de a se regasi, din nou, acolo jos, in Vale.

ROMANII PREFERATI

Dan Bittman si Adi Ordean. Si ei sunt si printre cei mai buni prieteni ai sai. "Eram intr-o gasca rock, imi pare rau pentru fratele meu, Teo Peter, fiul sau va poate spune cat eram de apropiati", spune Cozma. Cristi Minculescu este un alt artist pentru care Lucefarul Huilei are un respect enorm si a carui muzica ii merge la inima.

DE UNDE ARE BECALI BANII?

Viata din penitenciar l-a facut sa realizeze ca in viata a mai si gresit. "Nu spun ca sunt sfant, n-am fost si n-am sa fiu. Am si eu culpele mele. Dumnezeu e sfant, eu sunt un pacatos, chiar daca sunt ctitor de biserici si eu si nu m-am laudat ca altii ca am facut catderale, dar catedralele mele exista si se pot vedea. Si nu m-a laudat ca altii ca am facut comune la inundatii"... Nu-l agreati pe domnul Becali, intrebam, la auzul acestor cuvinte a caror tinta era clar finantatorul Stelei. "Nu e vorba de asta. Am toata stima pentru ce face Becali in relatia cu fotbalul, am toata stima pentru Becali pentru ca ajuta oameni si Biserica, am toata stima pentru aceste lucruri, dar imi pun semne de intrebare cu privire la provenienta banilor".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea