Social

# masti protectie # coronavirus romania #coronavirus #ministrul sanatatii

Ministrul Sanatatii, vesti bune: "Mergem spre a treia etapa de relaxare"

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat ca numarul cazurilor de coronavirus in Romania sunt in scadere. Daca se pastreaza acest trend, dupa 15 iunie, va urma o noua etapa de relaxare. De asemenea, ministrul Sanatatii a marturisit ca este posibil, in functie de evolutia epidemiei, ca din luna august sa revenim la o viata aproape normala.

„Noi avem instrumentele, avem normele, avem ordinele de ministru, dar populatia trebuie sa respecte aceste norme. Am trecut de varf, suntem pe panta descendenta. Ca numar total de cazuri infectate, aflate in analiza noastra, cred ca o sa ne apropiem de 20.000, dar avand o crestere mica sau nesemnificativa de la o zi la alta sau alternand, mergand totusi pe o scadere progresiva a acestui numar de cazuri. in acest moment avem sub 5.000 de cazuri active din cele circa 18.600”, a aratat Nelu Tataru.
„Am avut o alternanta a numarului de cazuri, am avut doua zile cu o crestere a cazurilor noi, dar tot timpul am ramas sub 200 de cazuri la Terapie Intensiva, suntem pe panta descendenta”, a subliniat ministrul. El a spus ca in prezent autoritatile gestioneaza primele 15 zile de relaxare dupa starea de urgenta, insa dupa 1 iunie este pregatita o a doua etapa, destul de bogata in masuri de relaxare.

Cand am putea scapa de mastile de protectie?

Ministrul Sanatatii a declarat ca renuntarea la masti se va face in functie de evolutia pandemiei.

„Ne gandim ca la sfarsitul lui iulie - august, sa ajungem la o viata cvasi-normala, urmand sa fim pregatiti in eventualitatea celui de-al doilea val”, a spus Nelu Tataru. De la 15 mai nu mai exista impartirea in zone rosii si zone galbene a tarilor. Acum, cand o persoana vine din strainatate, trebuie sa stea in izolare la domiciliu doua saptamani, cu unele exceptii. Este posibil insa sa se renunte si la masura izolarii la domiciliu atunci cand o persoana vine din strainatate, dupa 15 iunie, cu conditia sa existe o evolutie favorabila a epidemiei, a explicat Nelu Tataru.

„Ramane ca impreuna cu INSP, cu Centrul National de Control si Supraveghere a Bolilor Transmisibile sa evaluam fiecare zi a acestor relaxari avand si norme de aplicare, dar si unele restrictii pe care le putem reimpune, in masura in care vom vedea ca masura este nefavorabila. Pana acum nu avem un motiv real sa ne gandim la aceste restrictii. in masura in care vom respecta precautiile si regulile de igiena, de distantare sociala in locurile publice, unde avem adunari populationale, putem spune ca vom merge si cu a treia etapa de relaxare dupa 15 iunie”, a declarat Nelu Tataru. in ceea ce priveste previzionarea unui eventual al doilea val, o contributie o va avea si studiul de seroprevalenta care va incepe in iunie si care va arata in ce masura populatia Romaniei a trecut prin boala. „La sfarsitul lunii iulie, inceputul lui august vom avea si rezultatul”, a declarat ministrul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea