Social

#Sebastian Ghita Serbia #Sebastian Ghita extradare #sebastian ghita

Ministrul Justitiei, despre Sebastian Ghita. Va fi judecat in Serbia?

Astazi, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca institutia pe care o conduce asteapta documente de la instantele emitente ale mandatului de arestare pe numele lui Sebastian Ghita, urmand ca imediat sa fie demarata procedura de extradare.

Intrebat despre o posibila negociere cu ministrul sarb al Justitiei, pentru ca Sebastian Ghita sa fie judecat in lipsa in Serbia pentru a putea fi prezentat instantelor din Romania, Toader a declarat: “Eu nu am competenta sa negocier pe lege, nu am competenta sa fac sugestii omologului din Serbia”.

In ceea ce priveste posibilitatea ca Sebastian Ghita sa ceara azil in Serbia, ministrul a spus : "Din moment ce este si azilul o institutie, sigur ca exista posibilitatea folosirii acelei institutii. Poti folosi orice mijloc prevazut de lege”.

Intrebat daca el crede ca Ghita ar putea fi mai intai judecat in Serbia pentru acte false si abia apoi extradat in Romania, Tudorel Toader a raspuns scurt: "Eu cred ca nu."

Toader a declarat ca statul roman asteapta in prezent de la instantele de judecata din Serbia finalizarea procedurilor de verificare a legalitatii extradarii lui Ghita in Romania.

Abia dupa aceea Ministerul Justitiei roman va formula cererea oficiala.

“Potrivit legii, instantele din Romania emitente ale mandatelor de arestare trebuie sa verifice in procedura de urgenta indeplinirea conditiilor legale pentru extradare. Ne aflam in situatia in care asteptam de la instantele de judecata incheierile de verificare a temeiniciei, legalitatii, procedurii de extradare.

In momentul in care primim de la instantele de judecata respectivele hotararea declansam procedura de extradare, adica cererea. Ministerul justitiei are pregatita deja cererea”, a declarat ministrul Justitiei.

El a explicat ca, pana la primirea acestor hotarari de instanta, ministerul Justitiei ramane "in asteptare".

Intrebat de jurnalisti cat timp crede ca va dura toata aceatsa procedura de extradare a lui Sebastian Ghita, Tudorel Toader a evitat sa dea un raspuns clar.

“Personal cred, sper, ca daca se va face contestatie, sper sa nu existe motive de contestatie si sa ramana definitiva hotararea la prima instanta. Eu va asigur ca din momentul in care primim de la instatele de judecata, imediat ne indeplinim obligatiile”,  a spus ministrul.

Sebastian Ghita a fost retinut vineri de autoritatile sarbe sub acuzatia ca ar fi folosit acte false, considerata o infractiune in Serbia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea