Social

#concediu fara plata #salariu #bugetar

Mii de bugetari fac munca voluntara in concediu

Unii dintre angajatii la stat fortati sa ia patru zile de concediu fara plata pe luna au ales totusi sa vina la serviciu, pentru a asigura servicii publice necesare.

Cu o scadere de salariu de 15% in ultimele doua luni ale lui 2009, angajatii din primarii si administratii financiare, politistii si unele cadre didactice vin cu miile la serviciu, fara nici un fel de recompensa.

Doar in cazul in care angajatorul cere ore suplimentare acestea sunt platite.

"Daca au venit la serviciu de bunavoie in zilele libere fara plata au facut munca voluntara, pentru ca nu le-a cerut angajatorul sa presteze ore suplimentare. Legea nu poate obliga sefii institutiilor sa le acorde compensatii, adica zile libere platite, in contul celor lucrate acum", a explicat vicepresedintele Blocului National Sindical, juristul Ovidiu Jurca, pentru Evenimentul Zilei.

Angajatii constiinciosi ar putea fi rasplatiti prin semnarea unui act aditional la contractul colectiv de munca , care sa stipuleze acordarea de zile libere platite. Mai multi oficiale ai unor institutii publice au promis deja bugetarilor acest lucru, chiar daca bugetul pe 2010 nu a fost finalizat.

Cei mai multi functionari publici din Bucuresti au muncit si in zilele de concediu fortat . Mai multe gradinite au fost deschise, in ciuda concediului fara plata, dupa ce parintiiau semnat o cerere pentru desfasurarea normala a activitatii, care urmeaza sa fie recompensata cu zile libere platite.

Politistii au venit si ei la lucru, motivand ca masura impusa de guvern este "inaplicabila". Ei sunt hotarati totusi sa dea in judecata conducerea Ministerului de Intern, pentru abuz in aplicarea legii.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a statuat ca, "pentru noiembrie, procentul de 15,5%, de reducere a cheltuielilor de personal, trebuie aplicat proportional cu perioada din aceasta luna in care legea se aplica (adica doar in a doua jumatate a lunii)." In consecinta, pentru noiembrie, trebuie operata o reducere de numai 9,81%", a explicat liderul sindical Marian Gruia.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea