Social

# traditii ortodoxe # miercurea mare # traditii saptamana mare #postul pastelui # saptamana mare

Miercurea Mare. Ce nu trebuie sa faci azi ca sa-ti mearga bine

In Miercurea Mare, in bisericile din toata tara se savarseste Taina Sfantului Maslu, sacramentul de intarire a bolnavilor. In aceasta zi, se spune ca femeile trebuie sa spele geamurile ca sa intre lumina pascala, dar nu au voie sa toarca, ca sa nu se imbolnaveasca.

In Miercurea Mare, la sate, cenusa este aruncata pe camp, intrucat se crede ca cea scoasa din sobe in aceasta zi are puteri miraculoase si va spori recolta. Se mai spune ca este ultima zi cand barbatii mai au voie sa lucreze la camp, unde se vor intoarce abia dupa ce se termina Pastele.

Si ca sa fii protejat de boli tot anul, astazi nu trebuie sa mananci nimic, cu alte cuvinte trebuie sa tii post negru. Ai voie doar sa bei apa. 

In unele zone ale tarii, copiii merg in seara de miercuri din Saptamana mare cu colindul prin sate pentru a le ura oamenilor Sarbatori fericite si sanatate. Ei primesc in dar oua albe proaspete, care vor fi inrosite urmatoarea zi, adica in Joia Mare.

Foto: manoirdeslaurentides.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea