Social

#modificarea Codului Penal # Curtea Constitutionala Klaus Iohannis #klaus iohannis CSM

Mesajul lui Klaus Iohannis dupa sedinta Consiliului Superior al Magistraturii

Magistratii s-a intalnit astazi pentru a discuta despre modificarea Codurilor penale de catre Guvernul Grindeanu prin ordonanta de urgenta. Sedinta a fost prezidata de presedintele Klaus Iohannis, care a spus ca CSM este acum responsabil de apararea independentei justitiei si a cerut sesizarea Curtii Constitutionale. 

Seful statului a precizat ca trebuie luata atitudine nu doar declarativ, ci si institutional.

„Singura cale pe care nu o accept este sa nu facem nimic. Este o ofensa adusa justitiei dumneavoastra raspundeţi de independenţa justiţiei si eu cred ca ea a fost incalcata si este incalcata prin astfel de comportamente in mod grav.  Propun sesizarea Curtii Constitutionale”, a spus presedintele Iohannis. 

Un membru CSM i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa sesizeze si el CCR pentru un impact mai puternic, insa seful statului a spus ca desi este de acord cu aceasta propunere, daca include acest aspect pe ordinea de zi va fi acuzat ca el a impus Consiliului sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Dupa sedinta plenului CSM , Klaus Iohannis a declarat ca "prezenta mea astazi la CSM se datoreaza faptului ca avem o situatie total neobisnuita. Guvernul a adoptat o OUG noaptea fara ca acest act sa fie pe ordinea de zi, fara avizul CSM. Doamna presedinta a CSM este hotarata sa sesizeze CCR pentru un conflict intre institutii. Toti membrii CSM sunt solidari cu presedinta CSM. Eu plec multumit de aici pentru ca am putut sa constat o solidaritate in interiorul CSM. Din discutiile cu membrii Consiliului am putut sa aflu ca practic intreg sistemul este de partea CSM. Justitia este independenta iar magistratii sunt indignati de modul cum guvernul a tratat aceasta problema. Acest conflict (constitutional – n.r.) este evident. Curtea Constitutionala are libertatea sa decida si, inclusiv, sa anuleze acest act normativ. In acest mod cum a procedat guvernul nu se poate proceda intr-un stat de drept, Romania este si vrea sa ramana stat de drept. Este inadmisibil sa tot fuga de presa. Este inadecvat modul cum au prezentat aceste acte normative. la un moment dat guvernul va trebui sa explice romanilor de ce si cum a dat aceste acte normative”.  Seful statului a mai spus ca a constatat ca “magistratii sunt indignati" de comportamentul guvernului”.

Sursa foto: libertatea.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea