Social

#alunite #crema de protectie solara #melanom #solar #deces #melanom malign

Melanomul malign, mai frecvent la barbati

Incidenta melanomului avansat a crescut de peste doua ori in ultimii 30 de ani in Europa, arata statisticile. Desi in Romania, incidenta este scazuta, la barbati melanomul malign este mai des intalnit comparativ cu femeile, conform Societatii Romane de Dermato-Oncologie. 

"Melanomul malign este o tumora la nivelul pielii, particularitatea ei fiind ca metastateaza foarte repede inainte de a fi depistata", a explicat prof. dr. Rodica Cosgarea, presedintele Societatii Romane de Dermato-Oncologie.

Anul trecut, in tara noastra au fost depistate 1.121 de cazuri de melanom malign. Aproape o treime din cei diagnosticati mor anual. Astfel, in 2012 s-au inregistrat 364 de decese - 189 la barbati si 175 la femei.

Medicii atrag atentia ca decesele survin ca urmare a prezentarii tardive la medic, motiv pentru care recomanda o autoexaminare atenta a pielii, iar orice schimbare observata ar trebui sa ii determine pe oameni sa mearga la medic.

Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat in 98 % din cazuri.

Care sunt factorii de risc

Printre factorii de risc externi se numara expunerea la soare si ultraviolete artificiale, la solar. Un alt factor de risc il reprezinta si arsurile solare avute. Daca au fost peste cinci arsuri, riscul se dubleaza. De asemenea, pielea deschisa este mai predispusa la o astfel de afectiune, dar si numarul mare de nevi sau alunite, de peste 50.

Zonele cu risc ridicat sunt fata, gatul, umerii si extremitatile.

Potrivit prof. dr. Rodica Cosgarea, cremele protectoare impotriva efectelor nocive ale ultravioletelor asigura o protecţie de aproximativ 70%.

Pentru o mai buna informare si educare a publicului tanar cu privire la riscurile melanomului malign, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Societatea Romana de Cancer si societatile studentilor medicinisti au lansat astazi campania "Un viitor fara pata!".

Sursa foto: dermspecpa.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea