Social

#instanta #politie #mediator #mediere #cabinete de mediere

Medierea partilor, obligatorie inainte de proces

Persoanele care depun plangere penala vor fi obligate sa apeleze in prealabil la cabinetele de mediere, potrivit Legii Medierii, care a intrat in vigoare astazi, 1 februarie 2013. Actul legislativ prevede clar ca atat politistii, cat si instantele de judecata vor trebui sa puna la dispozitia partilor aflate in conflict o lista cu mediatorii autorizati.

Specialistii din cadrul Consiliului de Mediere, citati de adevarul.ro, sustin ca procedura este simpla. Astfel, daca o persoana se prezinta la o sectie de politie, reprezentantul legii va fi obligat sa o inregistreze si sa informeze reclamantul ca trebuie sa participe la o sedinta de informare, care se va desfasura in prezenta unui mediator. Tot la sectia de politie, reclamantul va primi lista cu mediatorii autorizati.

"In cazul in care se va incheia un contract de mediere, urmarirea penala este suspendata maximum trei luni", au adaugat specialistii Consiliului de Mediere.

Medierea se poate face si in cazul in care partile s-au adresat deja instantei. Procesul pe rol va fi suspendat pana la finalizarea medierii, dar nu mai mult de trei luni, in cauzele penale.

Sursa foto: mediatori.org.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea