Social

#Dorin Bica #neurochirurg Dorin Bica #spitalul colentina

Medicul care a renuntat la Franta pentru Spitalul Colentina si-a dat demisia: "Imi fac griji pentru pacienti"

Neurochirurgul Dorin Bica, intors din Franta, ca sa opereze la Spitalul Colentina, a a demisionat din functie pe 4 septembrie, motivand ca in ianuarie 2017, „managementul si viziunea privind dezvoltarea Spitalului Colentina s-au modificat dramatic”.

Dorin Bica si colegul sau Ionut Gobej au fost anchetati de comisia de etica din spital dupa ce au decis sa vorbeasca public despre problemele cu care se confrunta unitatea sanitara.

 

Medicul Dorin Bica i-a marturisit reporterului Stirile ProTV ca a fost nevoit sa ia aceasta decizie deoarece au fost incalcate toate principiile de tratament ale pacientului.

"Imi fac griji pentru pacienti"

“Nu am ajuns la limita, am depasit-o, a trebuit sa luam aceasta decizie, ne este greu, suntem tristi, dar suntem chirurgi si trebuie sa rezolvam problema ca niste chirurgi. in primul rand, incalcarea principiilor de tratament ale pacientului m-au impins la asta. Nu am mai putut sa imi respect juramantul ala depus”, a marturisit unul dintre cei mai buni neurochirurgi din Romania.

“Lipsa de personal ma impiedica sa dau totul, lipsa de lucruri banale si de medicamente. Nu putem apela la bunavointa oamenilor, adica a personalului, la infinit. Moralitatea mea m-a determinat sa iau decizia”, a continuat neurochirurgul.

“Nu suntem o tara saraca, suntem o tara cu bani, mi se pare inexplicabil ca pe sectie sa nu avem lucruri banale. Este o problema grava, de resursa umana. Colegii mei, anestezisti si medici, pe toti trebuia sa ii rog mereu sa stea peste program”.

“Am avut cativa pacienti programati si a trebuit sa ii anulez, asta este o problema. Motivul este ca nu puteam sa depasim ora 15:00, iar timpul estimat pentru operatie depasea aceasta ora, nu poti cere colegilor la infinit sa stea peste program”, a marturisit dr. Bica.

“Puteam face doar interventii mici si medii, asta nu mai are nicio legatura cu proiectul nostru initial. Scopul nu a fost sa facem o alta sectie, noi am venit aici intr-un proiect, am respectat toate punctele si pretentiile spitalului, iar spitalul nu le-a mai respectat deloc. Nu am venit sa fac lucruri de complexitate scazuta. Am venit sa creez ceva pentru noi toti, am demonstrat ca merge, ca putem”, a declarat neurochirurgul, care a acceptat sa se intoarca de la Paris pentru a lucra in cadrul proiectului de la Spitalul Colentina.

“Le transmit pacientilor ca sunt in continuare neurochirurg, voi lua o decizie intr-un sens sau altul. Oportunitati exista foarte multe, noi traim in UE, piata muncii este vasta. Dar nu asta este ideea. Imi fac griji pentru pacienti”, a precizat medicul.

Conducerea Spitalului Colentina a reactionat si a precizat ca isi exprima „totala surprindere” fata de declaratiile neurochirurgilor.

Oficialii din spital dau vina chiar pe medici pentru lipsa de materiale consumabile.

Potrivit conducerii spitalului, au fost facute mai multe concursuri de angajare pentru posturi de medici si asistenti pe sectia de Neurochirurgie, sectie de pe care nu a plecat niciun cadru medical.

Cu privire la program, managementul arata ca el a fost instituit de fostul manager si ca nimeni nu a cerut modificarea lui.

Referitor la lipsa de medicamente, conducerea unitatii sanitare spune ca au fost sincope doar cu privire la doua produse si in ambele cazuri a fost fie vina producatorului, fie vina distribuitorilor.

„Referatele de necesitate intocmite de catre personalul din Sectia Neurochirurgie nu au respectat prevederile legale” si „nu au specificatiile tehnice necesare achizitiei”, se arata in comunicatul de presa, citat de Adevarul.ro.

Ministerul Sanatatii, legat de maini si de picioare

Potrivit medicului Cristian Grasu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, in cazul Spitalului Colentina, aflat in subordinea Primariei Capitalei, Ministerul nu poate face mare lucru. „E mare pacat ca pierdem un loc in care se facea neurochirurgie de performanta. Am spus si la precedenta dezbatere care a avut loc la Spitalul Colentina: “Aveti o sectie importanta, care da rezultate, pastrati-o”. Din pacate, nu prea putem face nimic dar vom discuta sa vedem daca putem interveni intr-un fel sau altul. Ministerul Sanatatii traseaza niste linii directoare, dar in cazul spitalelor ce tin de autoritatile locale, acestea din urma decid”, a sdeclarat, pentru „Adevarul”, secretarul de stat. „Acesti doi neurochirurgi au facut prima operatie pe creier cu pacientul treaz in timpul interventiei. E pacat sa se destrame o astfel de echipa. Ar fi fost bine sa nu se ajunga aici”, a completat medicul Cristian Grasu.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It

Top

Cauta-ti perechea