Social

Medicii, plafonati la retete

CNAS vrea sa desfiinteze cozile din farmacii. Astfel, plafoanele pentru medicamentele compensate vor fi transferate de la farmacii la medicii de familie. In functie de numarul pacientilor, dar si de virsta acestora, fiecare medic va primi o suma in care trebuie sa se incadreze.

Cozile de la farmacii sint cauzate, in principal, de faptul ca la unele unitati plafonul de medicamente compensate se termina mai repede decit la altele, spune Cristian Vladescu , presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. In acest sens, CNAS are in vedere modificarea legislatiei, prin mutarea plafonului de decontare de la farmacii la medicii de familie si la producatorii de medicamente. Medicii vor prescrie medicamente compensate pina la o anumita suma, care va fi stabilita in functie de citi pacienti au, de virsta pacientilor si de cite medicamente au prescris in anii trecuti. Astfel, pacientii se vor duce sa isi ia retetele de la ce farmacie vor dori, fara ca acestea sa mai fie nevoite sa ii refuze, a mai precizat Vladescu.

Medicii nu mai pot face exces

In opinia medicilor de familie, noua situatie va fi in masura sa restabileasca normalitatea. Pina acum, degeaba ii dadeam pacientului o reteta, daca el nu stia de unde sa o ia. Asa, el se va putea duce in prima farmacie si, daca farmacia este bine aprovizionata si are vad, va avea si ea de cistigat, spune Doina Mihaila , presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Romania. Dar tot prin aceasta masura, CNAS va avea si un control mai bun asupra nivelului de medicamente prescrise de medici, dupa ce, in urma cu citeva zile, presedintele Vladescu afirma ca exista medici care dau medicamente in exces. O sa am o anumita suma si trebuie sa am grija cum o dramuiesc, adauga Mihaila.

Coada resemnatilor, enervata de birocratie

Dar pina ca acest lucru sa se intimple, cozile continua sa se nasca in fata farmaciilor. Atit in Bucuresti, cit si in Iasi, Sibiu sau Timisoara. Insa oamenii nu mai sint nervosi, ca altadata, ci mai degraba resemnati. Ne-am obisnuit cu faptul ca nu ajung medicamentele si trebuie sa stam la coada, nu se mai revolta nimeni, spune pensionarul Viorel Bucur din Bucuresti. Motive de cearta ofera mai degraba birocratia. Sint unii care habar nu au sa completeze retetele sau nu stiu ce tot fac, pentru ca ba pleaca de la ghiseu, ba se intorc si se baga in fata. Uite asa se blocheaza rindurile, comenteaza o femeie nervoasa.

SRI, chemat sa linisteasca farmacistii

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca va cere sprijinul Politiei si al SRI pentru identificarea unor presupusi inspectori de la Protectia Consumatorilor care ameninta farmacistii cu ridicarea autorizatiei si dau amenzi. Magdalena Badulescu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, spune ca farmacistii pot elibera fara prescriptie medicamente care necesita reteta doar in situatii de urgenta. Chiar ministrul Nicolaescu a testat vigilenta farmacistilor. A mers in farmacie si a cerut o fiola de algocalmin, invocind o durere de masea. M-a recunoscut, dar era asistent de farmacie, nu farmacist, si nu si-a dat seama ca era o urgenta, asa ca nu mi-a dat fara reteta, spune ministrul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea