Social

#minister #producatori #ieftinire #scumpire #pret #medicamente

Medicamentele de import se ieftinesc, cele romanesti se scumpesc

Medicamentele de import se ieftinesc de astazi, in timp ce cele romanesti se scumpesc, a anuntat ieri ministrul sanatatii Ion Bazac . Producatorii de medicamente spun insa ca schimbarile de pret nu vor fi resimtite prea mult de pacienti din cauza diferentelor aparute de la depozit si pana la raftul farmaciilor.

Producatorii de medicamente spun ca la raft diferenta simtita va fi de cel mult doua procente la pilulele straine, iar cele de la noi se vor scumpi cu cel mult sase procente, fata de  cifrele anuntate de minister: medicamentele de import, ieftinite cu 10% iar cele romanesti, scumpite cu cel mult 1%.

Reprezentantii producatorilor spun ca scaderea cu 10 procente a pretului medicamentelor ii va afecta foarte mult, mai ales in contextul crizei, insa vor fi nevoiti sa reziste. Ei au subliniat faptul ca ministerul se raporteaza la puncte de referinta diferite atunci cand discuta despre ieftinirea medicamentelor.

In plus, ministrul a anuntat ieri ca cea mai importanta ieftinire se inregistreaza in cazul tratamentului de infertilitate , acolo unde pretul era de 1.616 lei si a ajuns pana la 935 lei. Reducerile de pret pentru medicamentele din lista A vor ajunge pana la 69,7 la suta iar antibioticele , al doilea medicament vandut, ca volum in farmaciile din tara, au o scadere de pret de pana la 45,5 la suta. Anti-inflamatoarele vor avea o reducere de pana la 45-63 la suta, in timp ce anti-hipertensivele pot scadea cu pana la 74 la suta.

Masura ieftinirii tratamentelor medicamentoase pentru pacientii romani a fost aprobata prin Ordinul ministrului Sanatatii pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman, care prevede ca din 2 februarie se face o reajustare a preturilor de la 3,32 euro la 4 euro, pentru produsele romanesti si de la 3,60 euro la 4 euro, pentru produsele din import. Si pretul la intrarea in tara a fost recalculat, fiind ales pretul cel mai mic din 12 tari europene si calculat in lei si in euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea