Social

#medicamente #compensare #minister

Medicamentele compensate, mai ieftine...pentru stat

Noua lista va fi valabila de la 15 iulie.

Guvernul vine cu noi promisiuni pentru romanii bolnavi si saraci. De la jumatatea lunii in curs, Guvernul a hotarat introducerea unei noi liste de medicamente compensate . Decizia se va traduce atat printr-o marire a numarului de produse medicamentoase al caror pret este suportat de la bugetul de stat, cat si printr-o scadere a preturilor intre 5-12% la unele dintre ele, a anuntat, ieri, premierul Tariceanu.

Ieftinirea nu va fi resimtita de populatie, ci va aduce bani in plus doar pentru stat. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a spus-o de altfel, in aceeasi sedinta de guvern, lasandu-l totusi pe premier sa arunce „fumigena electorala”. „Pentru ca la unele medicamente nu se puteau face licitatii pentru ca avem unici furnizori, trebuia sa negociem cu producatorii respectivi si am stabilit si fata de altii pretul de decontare . Adica de la ultimul pret, cel mai mic care exista in Romania astazi. (...)Aceste preturi de decontare se refera la o singura sublista, laC2, adica la Programele Nationale de Sanatate, cele care sunt finantate exclusiv din fondurile MSP prin transferuri la Casa de Sanatate”, a explicat Nicolaescu.

Compensarea pretului medicamentelor presupune un efort financiar de trei miliarde de lei, dintre care un miliard de lei vor fi suportati de bugetul Ministerului Sanatatii. Lista, care nu a mai fost reactualizata de doi ani, va fi impartita in trei subcategorii, in functie de regimul de compensare. Astfel, daca unii pacienti vor putea cumpara medicamente acoperite de buget in proportie de 90%, altii – pastile compensate doar pe jumatate, bolnavii cu boli cronice vor putea beneficia de medicamente gratis.

Una dintre noutatile acestei liste consta insa in diversificarea „paletei” medicamentoase, deoarece Ministerul Sanatatii a considerat necesara introducerea unor medicamente „moderne”, cu o mai mare eficienta terapeutica, a spus ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, admitand ca s-a inspirat din experinta altor state din Europa.

Procentul mediu in care se inscrie cresterea numarului de medicamente noi este de aproximativ 60%. Nicolaescu a precizat insa ca Executivul a mai luat o masura in premiera pentru Romania: aplicarea de protocoale terapeutice.

Mai precis, medicii nu vor mai putea prescrie medicamente compensate fara numar, deoarece ministerul va urmari toate fazele prescriptiilor de pastile. „Se va micsora astfel consumul nejustificat de medicamente”, a explicat Nicolaescu.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea