Social

Mazare se apara la DNA cu avocatii presedintelui Basescu

In patru ore petrecute ieri la DNA, Mazare a explicat pe 11 pagini despre modul in care a facut retrocedarea a aproape 100 de ha de teren in municipiul Constanta. Totodata, i s-a citit materialul de urmarire penala si i s-au adus la cunostinta acuzatiile presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu. Ambii sunt invinuiti de fals intelectual si abuz in serviciu, alaturi de un lot de 10 persoane, din care fac parte membri ai Comisiei de aplicare a Legii 10, juristi si referenti din cadrul Consiliului Local Constanta. Prejudiciul calculat de procurori depaseste 38 de milioane de euro.




Primarul Constantei, Radu Mazare, a declarat procurorilor anticoruptie ca retrocedarile ilegale de care este acuzat au fost facut oricum "mai corect decat cele din Capitala, ale primarului Basescu". Pentru a avea insa succes deplin in aparare, si Mazare, si fostul consilier local , acum presedinte al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, au gasit solutii inedite. "Eu intru in MISA (...) fac si urinoterapie si tot ce vreti, daca doar asa s-au putut dovedi abuzurile la care a fost supus guru Bivolaru . Am spus-o si o repet! Este un dosar eminamente politic. Nu pot fi eu invinuit pentru un act notarial facut la Bucuresti si nici nu cred ca poate fi considerat prejudiciu faptul ca cineva cumpara un teren cu 100 de euro metrul patrat si il vinde cu 130 mai tarziu", a declarat Nicusor Constantinescu dupa doua ore in care procurorii i-au adus la cunostinta aceleasi acuzatii ca si edilului Constantei.

Radu Mazare, aflat deja la a doua intalnire cu anchetatorii DNA, nu s-a sfiit sa pluseze. "Am zis ca o iau pe Elena Udrea avocat, dar astept sa se mai incalzeasca, sa dea mai bine", a spus primarul Constantei la iesirea de la audieri. El s-a multumit deocamdata cu doar unul dintre avocatii presedintelui Basescu, Dan Apostol, care reprezinta interesele edilului constantean inca din mai anul trecut.

"Sunt acuzat ca anumite terenuri care au fost retrocedate au fost subevaluate. Or, ele au fost evaluate de catre evaluator, membru al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor, dupa regulile Comunitatii Europene. In schimb, domnul primar Basescu a facut o comisie interna de evaluare, alcatuita din patru directori si un jurist. Deci, eu cu evaluator angajat prin licitatie sunt acuzat de subevaluari si domnul Basescu nu are absolut nici o problema", a spus Mazare, fluturand documentatia care ar fi stat la baza retrocedarilor din Bucuresti.


Procurorii au calculat prejudiciul la 38 de milioane de euro


Practic, Mazare, Constantinescu si ceilalti 10 membri ai Comisiei de Retrocedari sunt acuzati ca au incuviintat compensari de cateva ori mai importante pentru 98,7 ha de teren apartinand familiei Movila, pe care s-a construit cartierul de blocuri Anadalchioi.

In 2001, Aline Ivone Buzescu Movila - descendenta a istoricei familii - a cerut, printr-o notificare, restituirea terenului rechizitionat de comunisti. Cererea a fost insa solutionata trei ani mai tarziu, dupa decesul batranei. Jumatate din drepturile de cesiune au revenit, pe cai nebanuite, procuristului care a ajutat-o (Costica Giurcanu), iar cealalta jumatate s-a impartit intre bucuresteanca Maria Mariuta, dinamovistul Cristian Borcea, SC Habitat si Ambient SA si constanteanul Mihai Cimpoianu.

Presa a consemnat, inca din aprilie, ca Mazare ar fi semnat in mai multe randuri acte prin care echivaleaza terenurile din Anadalchioi cu 17 loturi in zona veche a Constantei si alte aproximativ 80 de parcele in statiunea Mamaia si chiar pe faleza unde ar fi urmat sa fie construita soseaua litorala intre portul Tomis si statiunea Mamaia. Procurorii s-au autosesizat si au constatat ca in urma acestei afaceri s-ar fi creat un prejudiciu de 38 de milioane de euro. Mazare s-a aparat insa inainte ca vestea dosarului "Anadalchioi" de la DNA sa ajunga la presa, declarand de fiecare data ca este victima unor inscenari politice. In sustinerea lui, Mazare a spus chiar ca prin intermediul acestor compensari a evitat sa retrocedeze peste 28% din suprafata Constantei, cat ceruse initial mostenitoarea familiei Movila, pe ale carei terenuri a fost ridicat cartierul de blocuri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea