Social

Matusa, mediatizata din toate pozitiile

Curat ghinion: in doar 13 zile, Nastase si-a facut aparitii in presa cit n-a facut-o nici macar pe vremea cind o avea la degetul mic. Isonul dat de citeva publicatii s-a intins peste tot si-a dat in pirg pe 16 si pe 17 ianuarie, cind televiziunile, respectiv ziarele anuntau in cor autosuspendarea liderului PSD.

5 ianuarie 2006. Nastase se declara mai bogat cu un milion de dolari. Doua cotidiane centrale iau la puricat declaratia de avere a fostului premier. Gindul titreaza pe pagina intii: An banos pentru primii oameni in stat si in aceeasi zi, 0 publica un material pe pagina a II-a, in care ia la disecat declaratiile de avere. A doua zi, alaturi de cele doua publicatii, inca cinci ziare amplifica subiectul, iar Gindul descopera ca matusa bogata a fost o pensionara cu chirie.

Interes crescut brusc

Tamara apare astfel in prim-plan, iar Nastase ramine in atentia editorialistilor si a unor materiale explicative. 8, Ziua, 0 si 7 ignora cu totul problema si se apleaca numai asupra aniversarii de la Scrovistea. In 10-11 ianuarie, insa, peste 10 ziare abordeaza subiectul in adincime, iar unele ofera o intreaga desfasurare de forte, dictionar de personaje dubioase implicate in afacere si harta operatiunilor cu perdea familiala. Titlurile de prima pagina fac haz de necaz: Democratii ii numara matusile lui Nastase (Gindul), Asteptindu-l pe Nastase (2) sau Parchetul ancheteaza operatiunea Matusa (0), sint profetice: Adio, domnule Nastase (Evenimentul zilei), Si Adrian Nastase mai plinge , Ultima matusa a lui Nastase (amindoua din 0). Din acest moment, situatia devine exploziva pentru mass-media, cotidianele acordind de atunci, in fiecare zi, cel putin doua pagini pentru acest subiect. Presa cauta oamenii de legatura, face investigatii, scoate la iveala bubele trecute ale premierului, atitudinea PSD-ului, conflictul cu Geoana, sustinatorii si detractorii din partid. Se numara matusile celorlalti membri ai partidului, se cere opinia lui Iliescu si a lui Vacaroiu sau a concurentei directe de la putere. Televiziunile si presa scrisa au tratat diferit cazul matusa, iar asta vine firesc, dupa un tratament diferit aplicat de Nastase insusi presei scrise si celei audiovizuale pina in 2004, spune analistul media Costi Rogozanu. Pe 16 ianuarie, 46 de articole in 19 ziare: vocile din PSD prind curaj si incep sa-i ceara autosuspendarea prin paginile unor cotidiane, care, cu o zi inainte, nici macar nu pomenisera de neamurile liderului social-democrat. In paralel, condeiele duduie, anuntind in cor convocarea fostului premier la Parchetul National Anticoruptie.

Aparitii-record

Ieri, in ziua autosuspendarii, Nastase razbate pe aproape toate deschiderile de ziar. Singura exceptie ramine Curierul National, care il prefera, inexplicabil, pe ministrul Sanatatii pe prima pagina a ziarului. Numarul de articole referitoare la deja fostul lider PSD aproape ca se tripleaza fata de ziua anterioara, atingind cifra 118. Cele mai multe ziare dedica fara rezerve cite 3-4 pagini subiectului. Apocalipsa in PSD, titreaza 0, care adauga: Ziua 0ui a venit, dar i-a lasat pe social-democrati si nespovediti, si neimpartasiti, in timp ce Evenimentul zilei spune la rindul sau: Am trait s-o vedem si pe asta! Greii PSD fac pasul inapoi. Exista insa si voci mai moi, precum Azi sau Cronica Romana, care noteaza: Pina la clarificarea situatiei averii, nu mai e presedinte executiv al PSD sau

Ce spun ziaristii

Totul s-a facut din bucati; pentru desfasurarea propriu-zisa a investigatiei nu am avut la dispozitie mai mult de 48 de ore. Nu prea am avut de-a face cu institutiile statului, mai degraba am incercat sa ne apropiem de zona notariala. Colaborarea nu a fost foarte reusita, din cauza secretului profesional impus de aceasta meserie, povesteste Corina Dragotescu , director editorial 0. In ceea ce priveste transparenta statului, directorii de ziare au o parere comuna: ca si in alte dati, institutiile nu au fost nici deschise, nici inchise. Am intilnit si oameni speriati, ceea ce nu se intimpla la orice ancheta. Ancheta a fost dificila, pentru ca am avut de analizat foarte multe informatii si zone. Dar investigatia nu a fost mai dificila decit altele. Unele informatii au putut fi verificate usor. Piedica a constituit-o faptul ca Nastase nu a raspuns la lucruri foarte simple, decit dupa consultari repetate cu avocati si specialisti in arbori genealogici, spune Razvan Ionescu, redactorul sef de la Evenimentul zilei. In ceea ce priveste afirmatia lui Nastase cum ca informatiile ar fi fost servite presei, Cristian Tudor Popescu , directorul Gindului, spune ca reactia lui Nastase este o manifestare tipica. Indata ce un politician este intrebat de bani, prima reactie este sa strige ca-i un complot politic, adauga Popescu.

Presiunea publica, in premiera

CTP compara reactia cotidianelor romanesti cu aceea a unui animal. Cu noroi in blana, scaieti, colti si gheare. In clipa in care i s-a oferit un astfel de material, a reactionat asa cum trebuia sa reactioneze orice presa din lume, spune directorul ziarului Gindul. Nu ne asteptam de la inceput ca evenimentul sa ia o asemenea amploare. Dupa 2-3 zile, ne-am gindit ca lucrurile nu mai pot continua ca acum cinci ani, cind suspiciunile asupra oamenilor politici nu dadeau nastere la nici o reactie, din punctul de vedere al justitiei. Spre deosebire de ce se intimpla inainte de 2004, imbucurator este faptul ca mai multe ziare au abordat acest subiect. Ce e ciudat, insa, e faptul ca desi subiectul e exceptional si avea un potential maxim om politic imbogatit, familii, mosteniri -, nu toate ziarele l-au abordat de la inceput. Gindul, 0, Evenimentul Zilei si 2 au facut subiectul, au creat presiunea publica, sustine Ionescu.

Televiziune cu premeditare
In ultima decada, postul TV cel mai interesat sa dezbata subiectul mostenirii lui Adrian Nastase a fost Realitatea TV, urmat la mica distanta de Antena 3. Codasii exploatarii la a treia mina a matusii Tamara au fost TVR si National TV. Cel putin asa arata rezultatele deductibile din monitorizarile efectuate de agentia Monitoring Media.

Poanta obositoare

Tendintele de tratament al subiectului au fost insa diferite fata de presa scrisa, cu toate ca numerosi jurnalisti au fost atrasi pe sticla de aceasta problema.
In opinia analistului media Costi Rogozanu, televiziunile au preluat doar poanta deja obositoare cu matusa si cam atit, cu alte cuvinte Nastase a fost menajat si izolat undeva in zona bascaliei, a bancului, cu o mentiune: Antena 1 si al sau Cristoiu au dat in citeva rinduri interpretari diferite povestii, usor anticipabile daca ne gindim la patronul postului. Nu e insa vorba neaparat de un accident: la emisiunea Sinteza zilei de pe Antena 3, din 10 ianuarie, Octavian Paler declara ca daca nici bascalia nu-l va sanctiona pe Nastase, atunci nu mai e chiar nimic de sperat in Romania. Pe de alta parte, cronicarul TV Radu Paraschivescu observa un alt trend in tratarea subiectului pe micile ecrane. La televiziuni, e drept, in functie de post, a existat o inclinare mai aplecata catre speculatie. De exemplu, Ion Cristoiu a sugerat ca totul e intoxicare, nu exista nimic solid, cazul e vechi... Invitatii de la posturi nu au prezentat lucrurile doar din punct de vedere jurnalistic, ci au adus si o perspectiva ideologica sau atitudinala. Un exemplu in acest sens ar fi interventia lui Mircea Dinescu, aflat in dialog cu Stelian Tanase la emisiunea Zece fix din 13 ianuarie. Poetul afirma despre Nastase ca are si structura aia de sac de box, s-ar putea sa incaseze si sa se dea victima si sa reziste pe pozitii.

Banuiti din dragoste

Faptul ca fostul premier reprezinta un ghimpe in coasta partidului sau a fost rediscutat pe larg in toate emisiunile referitoare la mostenire, tocmai pentru ca era manusa pe care moderatorii talk-show-urilor le-o aruncau jurnalistilor sau colegilor de partid ai lui Nastase. Primii erau mai coerenti decit ultimii, daca e doar sa privesti o declaratie facuta de Madalin Voicu in cadrul emisiunii Miezul problemei din 12 ianuarie:
Ca asa sa hartuim lumea si sa ne atentam, cred ca nu ma banuiti de vreo mare dragoste pentru Adrian Nastase, dupa ce mi-a facut, dar va spun ca incerc sa fiu realist si echilibrat spunind ca Adrian Nastase la ora actuala trebuie sa-si rezolve problema astfel incit partidul sa aiba in clar ca el este un om care foloseste PSD si nu invers.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea