Social

Masuri pentru prevenirea imbolnavirilor provocate de sindromul respirator acut

Pentru depistarea precoce a unei eventuale imbolnaviri, Ministerul Sanatatii si Familiei a instituit sistemul de supraveghere la nivel national a sindromului respirator acut sever (SRAS) si a trimis instructiuni la toate Directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, se arata intr-un comunicat dat publicitatii luni de MSF.

De asemenea, directiile de sanatate publica din toate judetele si din municipiul Bucuresti, pe a caror raza exista aeroporturi internationale, vor lua masuri pentru persoanele care sosesc din zonele afectate de SRAS, care privesc informarea personalului medical cu privire la situatia epidemiologica internationala a SRAS si la masurile care se impun pentru diminuarea riscurilor de raspandire.

Personalul medical care isi desfasoara activitatea la nivelul aeroporturilor va asigura intervievarea persoanele care sosesc pe aeroport din zonele afectate cu privire la starea de sanatate prezenta si le vor distribui informatii despre SRAS (vezi anexa). De asemenea, in functie de situatie, se va face triajul epidemiologic al acestora. Personalul medical va purta echipament de protectie , inclusiv masca si se vor asigura materialele dezinfectante necesare.

Persoanele care prezinta simptomatologie respiratorie compatibila cu definitia de caz vor fi indrumate catre Spitalul (sectia) de boli infectioase cel mai apropiat, in vederea stabilirii diagnosticului.

Spitalele de boli infectioase vor stabili un circuit separat pentru cazurile suspecte, iar personalul medical va purta echipament de protectie, inclusiv masca.

Directiile de sanatate publica din judete vor colabora cu Politia de Frontiera si cu toate unitatile medicale din incinta aeroporturilor pentru asigurarea conditiilor necesare evitarii raspandirii eventualelor imbolnaviri.

Potrivit sursei citate, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din Atlanta au informat ca in Vietnam, Hong Kong si provincia Guangdong din China, Thailanda, Indonezia, Filipine, Singapore, Canada s-au inregistrat mai multe cazuri de sindrom respirator acut sever (SRAS).

Autoritatile de sanatate publica din tarile afectate au demarat o serie de investigatii pentru precizarea etiologiei acestui sindrom respirator acut sever. Pana in momentul de fata nu se cunoaste agentul etiologic. Boala se manifesta la debut cu o simptomatologie asemanatoare gripei (febra inalta, mialgii, cefalee, tuse uscata , dificultati de respiratie), urmata in cateva zile de hipoxie, pneumonie, insuficienta respiratorie acuta si chiar deces, se arata in comunicat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea