Social

#ISIS Berlin #atac targ de Craciun Berlin #atac Berlin

Marturiile supravietuitorilor atacului de la Berlin: „Erau cadavre si sange peste tot”

Teroare aseara in Berlin, dupa ce soferul unui camion de 20 de tone, cu numere de inmatriculare de Polonia, care transporta otel, a intrat “intentionat” intr-un grup de oameni, la targul de Craciun din Berlin, omorand cel putin 12 persoane si ranind alte aproape 50. Marturiile supravietuitorilor sunt cuntremuratoare!

„Tocmai bausem un vin fiert si ne pregateam sa plecam, cand a aparut un camion mare. A trecut pe langa noi, pe mine m-a ratat cu vreo trei metri. S-a apropiat de intrare, a lovit barierele si a trecut mai departe. Am vorbit cu doi oameni care zaceau pe jos cu picioarele rupte, dar care erau bine. Am vazut un barbat tarat cu sange pe fata”, a povestit un martor.

„Atmosfera era socanta, chiar si pentru oamenii nostri. Cand au ajuns, foarte multi oameni aveau nevoie de ajutor, dar in prima faza aveam foarte putin personal si nu ii puteam ajuta pe toti imediat”, a explicat purtatorul de cuvant al Pompierilor, Sven Gerling.

Trisha O’Neill, din Australia, aflata in Germania in vacanta, a declarat pentru ABC:

“Erau cadavre si sange peste tot. Dintr-o data s-a auzit o bubuitura, iar oamenii din fata mea au sarit peste mine. Am vazut un camion mare, de culoare neagra, care accelera prin piata, zdrobind atatia oameni, iar dupa aceea toate luminile s-au stins si totul a fost distrus. Auzeam tipete si toata lumea a ramas perplexa. Apoi, oamenii au inceput sa se miste si sa-i ridice pe raniti, incercand sa-i ajute pe cei care aveau nevoie.”

Ea a mai adugat ca printre victime se aflau copii si batrani, care nu s-au mai putut ridica.

Alt martor, a relatat pentru agentia Ruptly: “E ca si cand nu te mai simti in siguranta niciunde. Acest incident m-a facut sa cred ca teroarea nu are limite. Am venit dintr-o tara ruinata aici, ca sa traiesc acelasi lucru, ma simt de parca moartea ma urmareste la fiecare pas, nu e usor. Nu stiam ce s-a intamplat initial, am incercat sa intrebam oameni si nimeni nu stia fiindca toti erau in stare de soc.

Eram in piata, cand un camion a intrat si parea ca nu o sa incetineasca. Ne-a ratat cu 3-5 metri si a trecut pe langa noi. Am incercat sa vedem cine era ranit, am vazut cam 15-20 de oameni raniti, cativa mai miscau, altii nu, oameni manjiti de sange”

Mike Fox, un turist englez din Birmingham, care se afla in piata impreuna cu iubita lui a declarat: “Totul s-a intamplat intr-o clipa, nu se putea face nimic. A fost un gest deliberat. Am vorbit cu doi oameni raniti, care erau intinsi pe jos, care prezentau fracturi, dar mi-au spus ca era in regula. L-am vazut pe un barbat care era tarat, avea sange pe fata. Am ajutat alte cateva persosoane sa ridice un chiosc, pentru a putea scoate doua persoane de sub daramaturi”, relateaza Times.

Ema Rushton, o alta turista, a declarat: “Erau multe tipete. Am fost foarte, foarte norocoasa. Cred ca avea aproximativ 65 km/h. Nu a dat impresia ca ar fi vrut sa incetineasca. Nu a fost un accident. Nu l-am interpreat in felul acesta.”

ISIS ar fi revendicat atacul de aseara, afirma presa americana, citand mesaje in acest sens aparute pe conturi jihadiste de pe Twitter.

Autorul atentatului din Piața de Craciun a fost identificat, potrivit presei germane. Este vorba despre un pakistan in varsta de 23 de ani, numit Naved B.

MAE roman a anuntat ca, pana la acest moment, nu a fost înregistrata nicio solicitare de asistenta consulara din partea cetatenilor romani, iar Ambasada Romaniei la Berlin monitorizeaza in continuare situatia, fiind pregatita sa acorde asistenta consulara.

Sursa foto: The Independent

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea