Social

#mituri marti 13 #superstitii 13 #marti 13 #superstitii

Marti, 13: mituri si superstitii despre ziua cu trei ceasuri rele

Astazi este marti, 13, doua semne rele care, alaturate, dau fiori multora. Superstitiile referitoare la ziua de marti si la numarul 13 au radacini adanci si fac parte din cultura unui numar mare de popoare la nivel mondial.


Simbolistica nefasta a zilei de marti pare sa fi fost data de faptul ca aceasta este considerata ziua zeului razboiului in mitologia greaca, Marte, cat si de mitul conform caruia Adam ar fi muscat din mar intr-o zi de marti.

Numarul 13 are parte de si mai multe mituri, cele mai multe dintre acestea avand incarcatura negativa. Astfel, Antihristul este mentionat prima data in capitolul al 13-lea al Bibliei, cea de-a 13-a carte a Tarotului este Moartea, iar Iisus a fost cea de-a 13-a persoana la Cina cea de taina, inainte de a fi crucificat

Persoanele superstitioase au, totodata, o serie de credinte legate de ziua de marti 13. Iata ce se spune despre aceasta zi si ce nu ar trebui sa faci atunci:

1. Daca un copil se naste intr-o zi de marti 13, el va avea toata viata ghinion si va muri tanar.

2. Nu trebuie sa te casatoresti intr-o zi de marti 13, deoarece casnicia ta va esua.

3. Nu trebuie sa porti haine de culoare neagra in ziua de marti 13, altfel vei purta doliu in curand.

4. Nu trebuie sa te tunzi in aceasta zi, altfel cineva din familia ta va muri.

5. Nu te muta intr-o casa noua intr-o astfel de zi, altfel vei avea ghinion.

6. Daca 13 persoane stau la o masa intr-o astfel de zi, una dintre ele se va imbolnavi. O alta superstitie spune ca daca 13 oameni se afla intr-o incapere, cea care sta in dreptul oglinzii va muri.

Teama de cifra 13 este atat de mare, incat acest numar este evitat, in multe orase, in desemnarea unei adrese. Unele cladiri au etajul cu numarul 12 bis in loc de etajul 13, iar in avioanele multor companii nu exista nici un loc cu numarul 13 pentru pasageri.

 

Astazi, marti, 13 septembrie, Biserica ortodoxă il prăznuieste marti, 13 septembrie, pe Sfantul Ioan de la Prislop.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea