Social

#superstitii martea mare 2022 #traditii martea mare 2022 #martea mare 2022 #ce sa nu faci astazi

Martea Mare 2022 - traditii si superstitii. Ce NU trebuie sa faci in aceasta zi

Martea Mare 2022 este a doua zi din Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor. Este ultima zi in care barbatii pot face munci ale campului. De asemenea, astazi femeile fac treburi pe langa case si au grija de grajdurile animalelor, pregatindu-le pentru noul sezon.

 

A doua zi din Saptamana Patimilor este dedicata, de asemenea, postului, rugaciunii si pregatirilor pentru Paste. 

In aceasta zi se face curatenie in casa. Gospodinele trebuie sa aspire casa, sa dea cu matura si sa spele geamurile. Tot astazi se fac cele mai grele treburi pe langa casa, se matura curtile si se face curat la animale, se curata santurile de namol si alte resturi adunate peste iarna si se adancesc, pentru a face loc apei sa circule.

Aceasta este ultima zi in care se fac treburi la camp sau in care se spala si se calca, pana dupa Paste.

Incepand cu aceasta zi barbatii trebuie sa stea pe langa casa si sa-si ajute nevestele la treburile gospodaresti.

In unele zone ale tarii se spune ca in Martea Mare oamenii trebuie sa se spele ritualic pentru a indeparta bolile. Ziua este caracterizata de practici magice ambivalente, care utilizeaza atat magia pozitiva cat si pe cea negativa.

Martea Mare 2022 – Ce sa NU faci in aceasta zi

In unele parti ale tarii se spune ca NU trebuie sa spargi nuci in aceasta zi. Potrivit traditiei, se spune ca daca spargi nuci in aceasta zi, nucile din recolta urmatoare vor fi seci.

Martea Mare 2022 – pomenirea celor zece fecioare

In ziua de Martea Mare din Saptamana Patimilor se face pomenirea celor zece fecioare. Aceasta este o pilda care spune povestea fecioarelor “cuminti” si a celor “nebune”. Potrivit legendei, la intampinarea lui Hristos, cinci fecioare L-au asteptat cu candela plina cu ulei, iar celelalte cinci au avut candela fara ulei. Candela fara ulei reprezinta realizarea de sine in totala nepasare fata de ceilalti, iar candela cu ulei reprezinta evlavia insotita de milostenie.

Astfel, pe cinci dintre fecioare le numeste intelepte caci impreuna cu fecioria au avut si minunatul si imbelsugatul undelemn al milostivirii. Pe celelalte cinci le numeste nebune pentru ca, desi si ele aveau virtutea fecioriei, nu aveau in aceeasi masura milostenie. Pe cand se scurgea noaptea acestei vieti au adormit toate fecioarele, adica au murit.

Citeste si:  Martea Mare 2022 - Rugaciunea pentru iertare de pacate si protectie divina

FOTO:  doxologia.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea