Social

#Martea Alba #Saptamana Luminata

Martea Alba din Saptamana Luminita: ce nu este bine sa faci

A treia zi de Pasti este supranumită Martea Alba din Saptamana Lumina. Este o zi plina de semnificatii si traditii. 

Potrivit tradietiei, in Marţea Albă din Săptămâna Luminată nu se lucrează, iar femeile dau de pomană vinul roşu şi pasca rămase de la Paşte.

În această zi nu se fac munci casnice, deoarece se spune că aduce ghinion. Asadar nu se spala, nu se calca si nu face curat.
De asemenea, în ziua a treia se întorc vizitele făcute în prima zi a Paştelui, iar ouăle se pot ciocni şi „dos cu dos", precum şi „coastă cu coastă".

În ultima zi de sărbătoare a Paştelui, în trecut, oamenii obişnuiau să-şi viziteze rudele, vecinii şi prietenii, aceste vizite fiind numite altădată „Umblatul cu pasca".

Obiceiul îşi are originea din vremurile când creştinii umblau şi vesteau Învierea Domnului Hristos.În unele zone ale ţării, în a treia de Paşte, finii obişnuiau să dăruiască naşilor şi cumetrii între ei nu numai pască, ci şi colaci. În Moldova, în ziua a treia se întorceau vizitele făcute în prima zi a Paştelui. Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile de la Paști, de Rusalii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea