Social

Margarina unge drumul spre spital

La cumparaturi, ne intrebam deseori ce sa punem in cos: unt sau margarina ? Dar ce este margarina si cum a ajuns ea sa concureze untul? Pentru a ne lamuri, am apelat la directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi , specialist in siguranta alimentelor. PROCEDEE DE FABRICATIE Lipsa untului din perioada razboiului i-a determinat pe cercetatori sa incerce sa-l inlocuiasca. Pentru aceasta, au fost alese grasimile vegetale (ulei de floarea soarelui , de rapita), care, prin incalzire si hidrogenare, se transforma in margarina. De culoare alba, avand la temperatura camerei consistenta untului, ea are cu totul alte proprietati decat materia prima din care a fost obtinuta. Margarina este asortata in zilele noastre si cu alti ingredienti: coloranti, vitamine sintetice sau aromatizanti artificiali. EFECTE NEGATIVE Studiile au demonstrat ca grasimile din care face parte si margarina, consumate in mod frecvent si constant, suprasolicita organismul, care nu le poate metaboliza. Astfel, ele se depoziteaza in tesuturi favorizand aparitia obezitatii si celulitei. Totodata, afecteaza functionarea inimii si circulatia sanguina si maresc riscul aparitiei cancerelor. Totusi, lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Caci, pe de alta parte, o dieta lipsita de grasimi poate fi periculoasa pentru sanatate. GRASIMI SANATOASE Lipsa grasimilor din alimentatie poate fi la fel de daunatoare ca si consumul frecvent de grasimi tip margarina. Cele mai sanatoase grasimi pentru organism se gasesc in carnea de peste, in special cel oceanic (somon, cod, ton, merlucius, macrou, sardine) si in uleiurile de origine vegetala (masline, floarea-soarelui, in, rapita, nuci, arahide) mai ales cele obtinute prin presare la rece, nu prin hidrogenare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea