Social

#traditii sarbatoare #sfinţii trei ierarhi #sarbatoare

Mare sarbatoare! Ce trebuie sa faci ca sa atragi norocul si sa previi nenorocirile

Sambata, 30 ianuarie, crestinii ii sarbatoresc pe Sfintii Trei Ierarhi - Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvantatorul si Ioan Gura de Aur, “Protectori ai invatamantului teologic”- si pastreaza o serie de traditii pentru a avea noroc, spor si bucurii tot anul.

In ziua celor Trei Sfinti Ierarhi se fac pomeniri pentru sporul casei si pentru sanatatea membrilor familiei. In fiecare camin sunt sarbatorite persoanele care poarta numele Sfintilor  Vasile, Grigorie si Ioan. La masa sarbatoreasca se consuma peste si fructe, simboluri ale unei vieti duhovnicesti smerite.

In ziua praznicului celor Trei Ierarhi, rudele se impaca dupa lungi dispute. 

De asemenea, proiectele concepute in aceasta zi vor aduce prosperitate in caminul acestora. Insa, pentru ca membrii familiei sa  aiba reusite in munca lor de fiecare zi,  nu se lucreaza: nu se spala rufe, nu se matura pentru a te feri de pericolul de infirmitate.

Tot de sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi nu e bine sa imprumuti lucruri din casa, pentru ca se spune ca vei atrage pabuga in caminul tau.

In aceasta zi de sarbatoare, la sate se obisnuieste ca gospodinele sa mearga la biserica cu coliva si cu pachete care contin fructe si peste sa se faca praznice de pomenire a mortilor.

Femeile care au avortat trebuie sa respecte sarbatoarea prin pomeniri si prin impartirea a trei ofrande la biserica - pachete care sa contina dulciuri si lapte.

In traditia populara se spune ca incepand cu aceasta zi se schimba vremea. Daca in ziua praznicului curg stresinile, urmeaza o primavara friguroasa. In schimb, daca va fi o zi cu ger va urma o vara  calduroasa.

Sursa foto: crestinortodox.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea