Social

Manelele, excluse de la Eurovizion

Manelele nu au ce cauta la concursurile internationale, oricat de multi fani ar avea, a decis majoritatea covarsitoare a membrilor din cele cinci jurii de la preselectia pentru Eurovision. Cele trei manele participante au fost picate fara drept de apel.

In dorinta de a le da o lectie compozitorilor care au un dinte impotriva manelelor, Costi Ionita a reusit sa intre in finala nationala pentru Eurovision cu patru piese dintre cele 24 alese ajutat de pseudonimul, Umberto Tomassi. Moculescu nu considera insa ca mai tanarul coleg de breasla, Costi Ionita, le-a demonstrat ceva celor care sunt impotriva manelelor, asa cum se lauda prin presa.
"Faptul ca dintre melodiile cu care Costi Ionita s-a inscris la Eurovison unele au fost selectionate pentru finala si altele nu nu demonstreaza altceva decat corectitudinea juriului."



FARA MANELE

"Nu consider ca ne-a tras o palma", mai spune Moculescu. "Si da, avem ceva impotriva manelelor. Personal nu cred ca vreo piesa a acestui stil are ce cauta in concurs. Trebuie sa participam cu piese care sa ne reprezinte, or manelele nu pot face asta." Mai mult, compozitorul ne-a asigurat ca va fi foarte atent la piesele lui Costi Ionita ramase in competitie. "In 2003, Costi Ionita a participat cu piesa Dominus, care s-a dovedit a fi un plagiat grosolan dupa o melodie ruseasca."

EXOTIC PENTRU STRAINI

Serban Huidu a fost si el in juriul format din jurnalisti radio si crede ca manelele ar putea sa prinda la Eurovision: "Nu am stiut ca Umberto Tomassi este Costi Ionita. Adevarul este ca a avut piese foarte bune. Nu mi se pare extrem de rau ca o manea sa ajunga la Eurovision. Problema este ca la noi acest stil muzical este dublat de un stil de viata, de o problema sociala. Insa pentru straini maneaua este doar un stil muzical exotic. Si multi manelisti chiar au voce."

COSTI, VICTIMA PREJUDECATILOR

"Am ales pseudonimul Umberto Tomassi din cauza prejudecatilor legate de manelisti si, implicit, de numele meu. Se face o paralela gresita intre stilul meu muzical ca interpret si compozitor. E pentru prima oara in istoria concursului cand un compozitor are patru piese in finala. Nu mi-e teama de nici o sanctiune", ne-a declarat interpretul.



LA BOTEZURI DA, LA CONCURSURI NU

Marius Teicu : "Nu am auzit melodiile, dar pot spune ca melodiile care sunt manele 100%, cele care se canta la nunti sau botezuri nu au ce cauta la un concurs international. Nu ma pot pronunta in privinta melodiilor lui Costi pentru ca nu le-am auzit, dar sunt de acord cu ce a spus Horia Moculescu : faptul ca unele dintre melodiile lui s-au calificat, iar altele nu, demonstreaza corectitudinea juriului".



JURIUL A DECIS

Compozitorul Ionel Tudor, unul dintre membrii juriului compozitorilor la finala Eurovizion, este de parere ca manelele nu au ce cauta la un concurs international. "Manelele au locul lor bine stabilit. Si nu intr-un concurs international. Poate ca par exotice pentru cei din strainatate, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le promovam asa. Piesele lui Costi care s-au calificat au fost piese bune, care nu aveau nici o legatura cu stilul care l-a consacrat. Dar oricum nu trebuie sa i se dea atata importanta. Mai sunt si alte piese in concurs. Piese foarte bune. Au fost cinci jurii - al compozitorilor, al radioului, al televiziunii, al presei si al publicului - si toti au decis sa excluda cele trei manele din concurs".



VOI PARTICIPA

Nicolae Guta , incoronat rege al manelelor, ne-a declarat: "Nu mi-am pus problema sa ma inscriu la Eurovision tocmai pentru ca stiam ca s-ar fi intamplat la fel cum au patit Costi si Florin Salam . Insa, in clipa in care renumele rau pe care il are maneau o sa dispara o sa particip. Problema cu maneaua este alta. Daca asculti genul asta de muzica pentru multi inseamna ca esti tigan, lipsit de caracter, de bun simt si de cei sapte ani de acasa si ca vorbeste despre nivelul tau intelectual. Dar ultimele concursuri Eurovision au fost castigate de concurenti cu piese cu influente orientale. Pentru ca definitia manelei este bazata pe combinatia dintre ritm oriental si muzica usoara , hip-hop, disco, muzica populara sau orice alt gen. Nu cred ca o manea poate fi cantata cu succes de oricine. Un proverb romanesc spune ca orice sac isi are peticul. Nu inseamna ca daca te apuci maine sa canti manele esti vedeta. Depinde de cum se muleaza piesa pe stilul si vocea fiecaruia. Stiu ca unii s-au apucat sa cante manele pentru bani, iar pentru alti artisti este un subiect tabu: "Daca am cantat manele sunt distrus.""

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea