Social

Mamicile magistrate, egale cu semenele lor in fata legii

O serie de prevederi discriminatorii din Legea anticoruptie, pentru care guvernul si-a asumat raspunderea in parlament, vor fi eliminate si cu ajutorul ministrului muncii, Gheorghe Barbu . Executivul a aprobat ieri ultima varianta postata pe site-ul Ministerului Muncii a ordonantei privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului. "Legea mamicilor", dupa cum a fost denumit acest act normativ, intra in conflict cu Legea anticoruptie nr. 247/2005, care prevede acordarea a 75% din venitul pe ultimele sase luni pentru mamele magistrate.





In medie, se ajunge la aproximativ 1.000 de euro, daca se are in vedere salariul magistratelor si de diversele sporuri incasate de acestea. "Se aplica pentru toate mamele din Romania, inclusiv pentru cele din justitie. Am propus abrogarea unui articol (n.r. - din Legea anticoruptie) si pe care astazi Guvernul Romaniei l-a acceptat ca atare", a declarat ieri ministrul muncii, Gheorghe Barbu. Astfel, din punct de vedere economic, indemnizatiile nu vor mai fi suportate din bugetul asigurarilor sociale, ci din bugetul de stat. Pentru anul 2006, suma acordata tinerelor mame se ridica la opt milioane de lei, fata de 7,8 milioane, cat este in prezent. Daca persoana se intoarce la locul de munca, in perioada concediului maternal, va primi un stimulent de trei milioane, care se adauga la salariul primit. Din 2007, indemnizatia va scadea pana la sase milioane si se va adresa exclusiv parintilor, in timp ce doua milioane vor fi acordate copilului, prin majorarea alocatiei de stat, suma platibila nu neaparat parintilor, ci si tutorelui, asistentului maternal etc., adica personalului care are spre incredintare cresterea copilului .

Tot din 2007, daca mamele isi vor relua activitatea in perioada legala a concediului maternal, vor primi in plus la salariu un milion de lei. O alta prevedere a ordonantei de urgenta se refera la prelungirea perioadei de cotizatie la 12 luni. In plus, perioada concediului postnatal se considera stagiu de cotizare. "Eforturile bugetare sunt destul de mari si in 2007 ele vor creste cu peste 8.000 miliarde de lei", a declarat ieri ministrul muncii, Gheorghe Barbu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea