Social

Majorarea TVA va face prapad in buzunarele romanilor

Producatorii agricoli si procesatorii de carne sunt nemultumiti de intentia de a majora TVA la 22% incepand cu 2006. "Aceasta masura va duce la o majorare a preturilor produselor alimentare prin suprataxarea lor din cauza puterii slabe de cumparare a romanilor", a declarat Mihai Lungu, presedintele Asociatiei Romane a Carnii. In plus, reprezentantii agricultorilor spun ca, in majoritatea tarilor europene, TVA aplicata produselor alimentare este la jumatate fata de cele indutriale. "Ar trebui stabilita incepand cu 2006 o cota de TVA in jur de 10%", ne-a precizat Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania. Producatorii si procesatorii solicita Guvernului ca negocierile cu FMI sa nu se desfasoare intr-un cadru restrans la Ministerul Finantelor fara discutii prealabile cu partenerii sociali din agricultura si industria alimentara . "Solicitam Ministerului Agriculturii sa se opuna unei astfel de masuri si sa o discute cu cei implicati", spun reprezentantii asociatiilor in domeniu. Majorarea preturilor dupa 1 ianuarie, aproximativ 5%
Introducerea la 1 ianuarie 2006 a unei cote sporite a TVA, de 22% fata de 19% in prezent, nu va implica o crestere doar de trei puncte procentuale a preturilor. Cum la furnizarea unui produs sau serviciu contribuie mai multi agenti economici , fiecare dintre acestia va adauga in plus in preturile de livrare aceste procente, efectul final indus putand urca la 4-5%, spune Constantin Roman, cadrul universitar al Academiei Studii Economice din Bucuresti. Va fi un efect al bulgarelui de zapada, opineaza acesta. Este probabil ca agentii economici, producatori sau comercianti, vor umfla pe parcurs preturile ducand spre 5% majorarea reala, spune Marian Dumitrescu, vicepresedinte al Centrului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
TVA sporita va fi resimtita de trei sferturi din romani, micsorarea CAS - doar de un sfert
Micsorarea contributiilor sociale avantajeaza doar un sfert din populatia platitoare de TVA, respectiv pe doar 5 milioane de salariati. "De cealalta parte, trei sferturi din romani vor fi afectati de majorarea TVA fara o compensare a contributiilor sociale", spune Constantin Roman. Veniturile pe care statul le incaseaza din TVA sunt deja mai mari din acest an, deoarece aceasta taxa se aplica unor valori care includ niste accize marite . Introducerea cotei de 22% va duce si la o diminuare dorita de catre stat a consumului, dar nu este sigur ca va duce si la cresterea veniturilor colectate prin perceperea TVA. Alte efecte colaterale ar putea fi restrangerea mediului economic, manifestata prin mai putine angajari in economic, investitii reduse etc. "Situatia ar putea fi comparabila cu aceea din '98-'99 cand, chiar daca TVA si accizele au crescut, veniturile statului au scazut", spune profesorul Roman. Oricum, este corecta restrangerea consumului atunci cand nivelul economiilor lunare se cifreaza la 20-30%, nu in situatia in care multe persoane au dificultati in asigurarea cosului minim de consum.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea