Social

Mai mult de jumatate dintre rromi nu isi permit sa isi incalte copiii, dar au telefon mobil

Doar 9% dintre tinerii rromi cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani sunt absolventi de liceu si doar 2% au urmat studii superioare. Prin comparatie, 41% dintre tinerii de aceeasi varsta din Romania care nu sunt rromi sunt absolventi de liceu si alti 27% au urmat studii superioare.

Mai putin de jumatate dintre copiii rromi cu varste cuprinse intre 1 si 14 ani, mai exact 47% dintre ei, traiesc in gospodarii care isi permit cate o pereche de cizme pentru fiecare dintre ei. In restul societatii, cea mai mare parte a familiilor, adica 85%, isi permit macar cate o pereche de incaltaminte pentru fiecare membru. Partea buna este ca 43% dintre rromi au telefon mobil si 90% sunt inregistrati la medicul de familie.

Un indicator care arata cel mai clar diferenta dintre pragul saraciei la rromi fata de restul populatiei este ca 21% dintre gospodariile rrome detin patru sau mai multe Bunuri de consum durabile, fata de 47% din gospodariile nerrome din Romania. Aceste concluzii apartin unui studiu intitulat „Vino mai aproape”, realizat de Secretariatul de Stat al Guvernului, din fonduri PHARE . Studiul face parte din campania S.P.E.R. – Stop Prejudecatilor despre Etnia Rroma, care s-a desfasurat pe parcursul a doi ani.

Sociologii care au realizat studiul au folosit un esantion reprezentativ la nivel national, de 1142 de gospodarii rrome, si un esantion comparativ de 1013 familii nerrome care locuiesc in vecinatatea comunitatilor de rromi si din aceasta cauza esantionul comparativ nu este reprezentativ la nivel national, dar a oferit un reper in analiza.

Distanta sociala a ramas la un nivel ridicat, doar 18% dintre cetatenii de alta etnie decat cea rroma raspunzand ca ar accepta rromi ca membri ai familiei , in timp ce 54% dintre rromi ar accepta romani ca membri ai familiei. 29% dintre romii chestionati au raspuns ca ar accepta unguri in familiile lor.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea