Social

#romania #rusia #bucuresti

Mafie imobiliara in Bucuresti cu ordin de la Kremlin

Romania din vremea presedintelui Emil Constantinescu, a premierului Victor Ciorbea si a ministrului de externe Andrei Plesu a ales sa plece capul si sa ofere pe tava Federatiei Ruse 12 cladiri si terenuri luate cu japca de comunisti de la fostii proprietari.

Acestia spun ca, si in prezent, sunt "sfatuiti" de persoane suspecte sa renunte la pretentii. "ring" va dezvaluie cu acte si declaratii acest abuz de proportii savarsit, nu de mult, de autoritatile romane democratice.

La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Romania, ca stat pierzator, a fost praduita pe toate planurile de Uniunea Sovietica . Zeci de imobile si terenuri au fost confiscate, proprietarii lor, aruncati in strada sau deportati, iar cantitati impresionante de aur si petrol au fost transportate peste granita pentru a hrani orgoliul de invingator al gigantului de la Rasarit.

Toate aceste lucruri par a fi trecut, dar acum, dupa 65 de ani de la incheierea razboiului, Federatia Rusa incearca sa isi recupereze prada de razboi, desi detine in Bucuresti nu mai putin de 12 cladiri si terenuri situate in puncte strategice. Mai multi fosti proprietari ne-au spus ca au primit telefoane suspecte in care li se sugera sa renunte la drepturile de proprietate.

Recuperatori la ordinul lui Eltin

Putini stiu ca, dupa ce comunismul a cazut in Europa iar Rusia a devenit un stat democratic, fostul presedinte Boris Eltin a emis in 1993 un decret prin care CEREA recunoasterea dreptului de proprietate pentru imobilele si terenurile de peste granita, confiscate de URSS. Cum ordinul nu se discuta, ci se executa, in 1998, statul roman, prin premierul de atunci Victor Ciorbea, s-a conformat si a oferit pe loc certificate de proprietate pentru a satisface pretentiile rusilor.

"Actele rusilor sunt contrafacute"

O intreaga suita de nereguli a dus la situatia absurda in care fostul proprietar al cladirii de la Kiseleff nr. 4, Jean Niculescu, a primit de la Primaria Capitalei, in 2003, aviz negativ la cererea de retrocedare desi, in actele din 1998 ale aceleiasi institutii, figura ca fost proprietar. Potrivit adjunctului Directiei juridice din Primaria Capitalei, Andrei Creci, actele rusilor au fost, de fapt, niste facaturi.

"Toate aceste imobile apartin fostilor proprietari, nu Federatiei Ruse. Noi avem mai multe procese in derulare. In 1998 s-au emis mai multe acte de proprietate contrafacute."

"Eu as vrea sa recuperez macar contravaloarea"

Nepoata industriasului roman interbelic Dumitru Mociornita, decedat in inchisorile comuniste, ne-a spus ca una dintre proprietatile care au apartinut bunicului sau si este detinuta abuziv de rusi este cea de pe strada Paris nr. 53, unde se afla reprezentanta comerciala a Federatiei Ruse. "Eu as vrea sa recuperez macar contravaloarea de aproape patru milioane de euro, dar Fondul Proprietatea este "adormit" de aproape patru ani", ne-a spus, revoltata, Rose Marie Mociornita.

Stapani pe o strada intreaga

Potrivit actelor aflate in posesia "ring", in proprietatea rusilor se afla si cladirea din strada Tuberozelor nr 4, care apartine de drept urmasilor industriasului interbelic Nicola Prodanof, unde acum functioneaza Consulatul Federatiei Ruse. Tot din prada de razboi fac parte si cladirile, de pe aceeasi strada, la numerele 5 si 12 dobandite in anii "50 prin nationalizari sau decrete de stat.

Lista cu "mosiile" rusesti mai cuprinde si fostul palat Jianu din piata Charles de Gaulle, conacul din strada Ion Mincu nr. 25, imobilul din Kiseleff nr. 8, terenurile din Aviatorilor 4, 8 si 43, unde se afla acum sediul unei firme de avocatura, dar si cel pe care se afla o gradinita, situat pe strada Gheorghe Bratianu nr. 54. Mai mult decat atat, de la Ministerul Apararii Nationale , Federatia Rusa a primit, in 1959, si un intreg complex de constructii si terenuri situat pe malul lacului Snagov.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea