Social

#portugalia #ambasador

MAE a solicitat ambasadorului din Portugalia, acuzat de politie politica, sa clarifice situatia

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat ambasadorului Romaniei in Portugalia, Gabriel Gafita, clarificarea situatiei, dupa ce a fost acuzat ca ar fi facut politie politica, iar o decizie in privinta diplomatului va fi luata de MAE dupa finalizarea procedurii judiciare care il priveste.

"Ministerul Afacerilor Externe a solicitat ambasadorului Gabriel Gafita clarificarea situatiei. Aceasta face in prezent obiectul unei proceduri judiciare. O decizie a MAE (in privinta ambasadorului - n.r.) va fi luata dupa finalizarea acestei proceduri", a declarat joi pentru NewsIn Cosmin Boiangiu, purtator de cuvant al MAE.

Contactat de NewsIn, ambasadorul roman in Portugalia, Gabriel Gafita, a declarat ca nu considera acuzatiile care i-au fost aduse ca fiind intemeiate si sustine ca l-a informat in acest sens pe ministrul de externe, Lazar Comanescu , inca de la primirea citatiei de la Tribunalul Bucuresti.

Ambasadorul a precizat ca l-a informat pe Lazar Comanescu si in legatura cu pozitia sa fata de articolul aparut joi in cotidianul Adevarul. "Domnul ministru Lazar Comanescu a fost informat despre situatie inca de la primirea citatiei de la TMB, adica inainte de aparitia articolului. I-am trimis domnului ministru azi dimineata pozitia mea despre cele cuprinse in articolul din Adevarul. De altfel, am transmis o replica ziarului", a explicat ambasadorul Romaniei in Portugalia.

Gafita a avut cateva comentarii de facut pe marginea procedurilor judiciare la care este supus si a declarat ca isi va sustine nevinovatia prin toate caile legale existente. "Actuala procedura judiciara reprezinta o noutate inclusiv in activitatea CNSAS, care nu mai acorda verdicte de politie politica, ci transfera documentele de arhiva la Tribunal pentru luarea unei decizii in justitie. Aici procedura urmeaza caile legale obisnuite. Nu putem discuta efectele juridice ale unei decizii care nu s-a luat inca si in vederea careia, fireste, imi voi sustine punctul de vedere in fata legii, uzand de toate caile care-i stau la dispozitie unui cetatean roman ", a declarat diplomatul roman.

Adevarul anunta in editia de joi ca in cazul ambasadorului Romaniei in Portugalia, Gabriel Gafita, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a stabilit ca a facut politie politica. "Marturie ar sta in acest sens notele informative facute de Gafita in perioada 1977–1982. Gafita ar fi fost racolat ca informator al Securitatii in februarie 1977, pe cand avea 25 de ani. Numele lui de cod era 'Rosetty' si avea misiunea sa deconspire starea de spirit din lumea literara, dat fiind ca la vremea respectiva era scriitor", a scris cotidianul.

Colaborarea lui Gafita cu Securitatea nu a fost una gratuita, el beneficiind de diverse pentru informarile pe care le facea, mai informeaza sursa citata, oferind spre exemplu deconturi facute cu ocazia zilei de nastere, sticle de coniac sau figurine chinezesti.

Gabriel Gafita este nascut in 1952, a abslovit Facultatea de Limbi Straine a Universitatii Bucuresti (engleza-franceza), ca apoi sa se dedice domeniului publicistic. El a intrat in 1991 in MAE, ca secretar si consilier diplomatic la ambasada Romaniei la Londra. Din 1998 pana in 2002 a fost ambasador in Canada, intre 2002 si 2004 a fost director general-adjunct pentru Europa si America de Nord, iar apoi, timp de un an, ambasador in Malaysia. Din 30 noiembrie 2005 este ambasador in Republica Portugheza.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea