Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Social

Lupoaica, cel mai plimbaret monument din Bucuresti

Odata cu celebrarea a 40 de ani de cand Carol devenise principe in Romania si 25 de ani de la urcarea sa pe tron a fost organizata la Bucuresti "Expozitiunea Generala si Jubiliara Romana". Dar, in 1906, se sarbatoreau si 2000 de ani de la prezenta legiunilor romane in Dacia. Cu aceasta ocazie municipalitatea Romei daruia bucurestenilor o copie a celebrului monument roman „Lupa Capitolina”, care o reprezinta pe legendara lu­poaica care i-ar fi alaptat pe Romulus si Remus, intemeietorii orasului. Copia din bronz dupa monumentul realizat de un sculptor anonim grec a fost amplasata atunci la Arenele Romane din Parcul Carol. La peste 100 de ani de la primirea lui, darul orasului Roma a devenit monumentul cel mai mutat si cel mai furat din Bucuresti. La un an de la instalarea sa, statuia a ajuns in alta parte a parcului Carol, pentru ca in 1908 sa fie mutata in Piata Sfantul Gheorghe , care atunci se numea Piata Romei. In 1931, „ Lupoaica ” este urcata pe dealul patriarhiei pentru ca, mai apoi, comunistii sa o ascunda printre copaci in mijlocul parculetului din Piata Dorobanti. Acolo a stat o vreme si dupa caderea regimului comunist. Apoi a fost dusa in Piata Romana, iar in Dorobanti pentru ca din 1997 sa fie instalata, cel putin pana astazi, in Piata Romana. Cea mai mutata statuie din Bucuresti este si principala protagonista a multor intamplari si legende urbane. Se spune ca in Bucurestiul interbelic , studentii puneau pariuri, al carui obiect era cine reuseste sa fure statuia. Asa au disparut pe rand cand Romulus, cand Remus, cand insasi Lupoaica. Lucrul s-a intamplat de multe ori si dupa 1990. Din timpul perioadei comuniste exista o legenda conform careia Romulus si Remus ar fi fost folositi pentru supraveghere. Motivul pentru care dispareau pe rand Romulus si Remus era ca Securitatea trebuia sa schimbe bateriile aparatelor audio-video din interiorul statuilor. Dupa ce a schimbat sase socluri, Lupoaica Romei a fost supusa in Piata Romana unui alt tip de maltratare. A devenit, probabil, singurul monument implicat des in accidente rutiere , pentru ca multi soferi au intrat cu masina in soclul statuii. In 2006, Lupoaica a disparut. Diparitia statuii era deja o obisnuinta. Dar cei care au reclamat disparitia, au fost informati ca de data aceasta statuia fusese luata de autoritati. „Lupa Capitolina” a fost restaurata si pusa inapoi pe soclu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea