Social

Lunetisti impotriva Coca-Cola la Olimpiada

Tragatori de elita si un sistem aparte de 600 de videocamere au fost pregatite pentru a face fata unor eventuale atacuri teroriste , dublate de miscari de protest pentru drepturile muncitorilor din Columbia, independenta Tibetului sau impotriva Coca-Cola.

Organizatorii Olimpiadei de iarna au rasuflat ieri usurati dupa ce pirtiile statiunii Sestriere, care va gazdui concursul de schi, au fost acoperite cu un strat gros de zapada, eveniment asteptat de italieni de aproape o luna. Acum, se spera ca va creste si numarul de bilete vindute, unde se inregistrau ramineri in urma.

Gazda cu risc maxim

Principala problema a organizatorilor, cunoscuta fiind traditia de proteste a peninsularilor, o reprezinta demonstratiile si eventualele atacuri teroriste. Masurile de securitate, pentru care s-au cheltuit pina acum 90 de milioane de euro, sint cu atit mai justificate cu cit Italia s-a aflat printre aliatii Statelor Unite in razboiul din Irak, fiind mentionata repetat printre potentialele tinte ale atacurilor militantilor islamisti. Astfel, tragatori de elita si politisti din trupele speciale vor supraveghea Olimpiada de iarna , ajutati de informatiile primite de la serviciile secrete din intreaga lume, FBI efectuind deja o inspectie la fata locului. Totul va fi completat de instalarea unui sistem special de 600 de videocamere, care urmeaza sa fie plasate in interiorul trenurilor si al statiilor de metrou, legate cu o sala de control.

Proteste de pe acoperisul lumii

O serie de manifestatii cauzate de nemultumirile cu iz politic din cauza nerespectarii drepturilor muncitorilor din Columbia pina la independenta tibetana se asteapta sa aiba loc in timpul Olimpiadei, evenimente care ar putea perturba competitia. Actiunile de pina acum au pornit de la afisarea de bannere pina la aruncatul cu pietre, zilele acestea ministrul de Interne, Giuseppe Pisanu, afirmind ca protestele activistilor antiglobalizare si ale gruparilor islamiste reprezinta cea mai mare amenintare pentru Jocuri. O organizatie tibetana cu sediul la Milano a anuntat ca va protesta pentru a cere respectarea drepturilor omului in Tibet, ocupat de 50 de ani de China.

Simbolurile globalizarii

Ciocniri intre politie si protestatari sint asteptate si pe 4 februarie, data la care torta olimpica va trece printr-o regiune in care se asteapta manifestari impotriva punerii in functiune a unui tren de mare viteza, localnicii si specialistii pe probleme de mediu opunindu-se construirii unui tronson de cale ferata care ar lega Italia de Franta. Lista demonstratiilor va fi continuata cu grupul celor care protesteaza la adresa sponsorului oficial al Olimpiadei, firma Coca-Cola, pentru ca a incalcat drepturile omului prin deschiderea unor fabrici in Columbia. Nu cred ca torta, care este un simbol pentru pace, ar trebui asociata cu Coca-Cola, care reprezinta un simbol antidemocratic, a declarat primarul localitatii Val di Susa, Giuseppe Joannas, care intentiona sa inchida standurile si sa dea jos reclamele la bautura racoritoare cit timp flacara va trece prin oras.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea