Social

#lunea mare # post paste #saptamana patimilor

Lunea Mare. Obiceiuri si traditii in prima zi din Saptamana Patimilor

Saptamana mare, numita si saptamana patimilor, este reprezentata de ultima saptamana din postul Pastelui.

In Lunea Mare se face curatenie si se aeriseste toata casa pentru a iesi relele si a face loc celor bune. Se spala toate lucrurile si se varuieste.
Aceasta saptamana mare este si saptamana deniilor, toate zilele acestei saptamani fiind considerate, inca de la inceputurile crestinismului, marete si sfinte si, chiar din seara de Florii, se citesc deniile, slujbe de priveghere care se savarsesc doar in saptamanile a cincea si a saptea ale Postului Pastelor.

Luni se citeste istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament in care Biserica a vazut preinchipuirea lui Hristos.
Numele de Iosif inseamna "El (Domnul) adauga." Acesta a fost cel de-al unsprezecelea fiu al lui Iacob si primul al Rahilei.
Sfanta Scriptura ne marturiseste ca intr-o zi, batranul Iacob il trimite pe Iosif sa-i aduca vesti despre fratii lui, care erau plecati cu oile la camp. Fratii sai, erau invidiosi pe acesta din momentul in care le vestise cateva vise: "Eram la camp cu totii si legam snopi. Snopii mei stateau drept, iar ai vostri se plecau spre ai mei," "se parea ca soarele, luna si unsprezece stele se aplecau si se inchinau in fata mea." In urma acestor descoperiri, fratii sai si-au pus in gand sa-l omoare.

Pomenirea smochinului

Tot in timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrarii in Ierusalim.
Sfantul Evanghelist Marcu vorbind despre smochinul neroditor spune: „Iar a doua zi iesind ei din Betania, Domnul a flamanzit. Si vazand un smochin de departe, avand frunze, a mers sa vada daca va gasi ceva in el. Venind la el, n-a gasit nimic decat frunze, ca nu era inca vremea smochinelor. Si a zis Iisus smochinului: "Nimeni sa nu mai manance rod din tine in veac."

Smochinul din marginea drumului, care era plin numai de frunze, inchipuia Biserica evreiasca impreuna cu toti arhiereii si preotii Vechiului Testament, care erau plini numai de vorbe goale, fara faptele adevaratei credinte, fara duh de viata si fara roadele bogate pe care le cauta Iisus si pe care le cauta si la noi crestinii si ucenicii Bisericii Lui pana la sfarsitul veacurilor.

Asa cum unui om nu-i trebuie numai umbra si frunza copacului, nici Lui Iisus nu-i trebuie crestinul care are doar formele credintei, dar e lipsit de roadele dreptatii, milei si iertarii.

Obiceiuri si traditii in Lunea Mare

Ca obiceiuri si superstitii, in Lunea Mare, femeile incep curatenia de Paste. Se scoate totul afara, se aeriseste casa ca sa iasa toate relele de peste iarna, se varuieste si se spala totul. "Sa nu te prinda Pastele in necuratenie, ca te blesteama casa!"
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea