INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Social

#iunie 2024 #zile libere iunie 2024 #zile libere iunie #zile libere 2024 # zile libere romani #zile libere

Luna iunie vine cu trei zile libere legale pentru romani! Cand vei sta acasa

Prima luna de vara vine cu trei zile libere, legale, pentru romani. In aceste zile, angajatii sunt obligati sa le ofere romanilor zile libere, iar cei care sunt nevoiti sa lucreze in aceste zile, vor primi zile libere compensatorii sau spor salarial.

 

In luna iunie avem trei zile libere legale

Luna iunie le aduce angajatilor din Romania trei zile libere legale, de care se pot bucura in voie. Chiar de la inceputul lunii vom avea parte de o prima zi libera.

Este vorba despre ziua de 1 iunie, cand este Ziua Copilului. De cativa ani, aceasta zi este una libera pentru salariatii din Romania, potrivit Codului Muncii, indiferent daca lucreaza in sectorul privat sau cel de stat. De aceasta zi libera beneficiaza TOTI salariatii, indiferent daca sunt, sau nu, copii.

Cu toate acestea, in 2024 ziua de 1 iunie pica sambata, iar cei mai multi salariati nu lucreaza in aceasta zi.

Vor urma apoi, inca doua zile libere. Acestea sunt acordate de Rusalii, una dintre cele mai importante sarbatori ortodoxe. Rusaliile au loc anul acesta pe 23 si 24 iunie, picand intr-o zi de duminica si luni. Asta inseamna ca, cei mai multi angajati, au liber doar pe 24 iunie, adica in ziua de luni.

Astfel, din trei zile libere, legale, doua pica in weekend. Cei mai multi romani, care au un program de lucru obisnuit, se vor putea bucura de o singura zi libera, pe 24 iunie, in a doua zi de Rusalii.

Ce se intampla cu romanii care nu pot beneficia de zilele libere

Zilele libere legale sunt pentru toti angajatii din Romania, indiferent ca lucreaza la stat sau la privat. In luna iunie, avem parte de trei zile libere legale, la care toti salariatii au dreptul. 

Exista insa angajati care sunt nevoiti sa lucreze in aceste zile. Este vorba despre angajatii din sistemul de sanatate, din unitatile de alimentatie publica dar si de jurnalisti si nu numai.

In cazul acestor salariati,  potrivit Codului Muncii, angajatorul este obligat sa le acorde zile libere compensatorii in urmatoarele 30 de zile sau un spor de cel putin 100% din salariul de baza.

In cazul in care nu se respecta acordarea zilelor libere si nici plata acestora, potrivit legii, angajatorii risca amenzi de pana la 10.000 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea