Social

#ccr #stare de urgenta #avocatul poporului #amenzi

Lovitura de teatru! CCR: Amenzile date in timpul starii de urgenta sunt neconstitutionale

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala ordonanta de urgenta prin care au fost majorate amenzile date pentru incalcarea ordonantelor militare.

Curtea Constitutionala a admis sesizarea Avocatului Poporului, care sustine ca ordonanta de urgenta nu este clara si previzibila, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.

Amenzile pot fi contestate in instanta

Decizia CCR nu anuleaza automat amenzile date. Ele trebuie contestate in instanta de catre cei care au fost amendati, a declarat Augustin Zegrean, fost presedinte CCR, la Digi24.

De la inceputul starii de urgenta, in Romania au fost aplicate peste 300.000 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restrictiilor instituite prin ordonantele militare, in perioada starii de urgenta.

Augustin Zegrean spune ca decizia CCR era de asteptat, pentru ca "amenzile sunt mult prea mari pentru puterea de plata a romanilor" si ca, avand în vedere aceste sume, nu trebuia lasat la latitudinea agentului constatator sa stabilească cuantumul amenzii, ci era nevoie de criterii clare.

"Nu se anuleaza de drept procesele verbale. Fiecare cetatean care considera ca a fost sanctionat pe nedrept trebuie sa se adreseze justitiei, dar trebuie inca o conditie: sa mai fie in termenul de contestare," a explicat fostul presedinte CCR.

Acesta a mai precizat ca cei care mai sunt in termenul de contestare, prevazut in procesul verbal, se pot adresa instantei si isi pot primi banii inapoi, chiar daca au platit amenzile. Dar asta nu inseamna ca ca judecătorul care va judeca contestatiile este obligat sa le si admita.

Sursa: Digi24

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea