Social

Londra si Parisul fac front comun pentru energia nucleara

Franta si Marea Britanie au decis sa isi uneasca fortele in domeniul nuclearului civil. Odata Nicolas Sarkozy ajuns la Londra, planul comun va fi semnat impreuna cu premierul Gordon Brown joi, pe stadionul Emirates de langa Londra, unde se va tine intalnirea dintre cei doi.

Marea Britanie spera sa profite de pe urma experientei franceze in materie de construire a centralelor ce nu depind de resursele fosile, scrie cotidianul The Guardian. Intr-adevar, 80% din necesarul de energie electrica este asigurat de tehnologia nucleara (fata de 20% in Marea Britanie). Sarkozy promisese, dupa preluarea mandatului de la Elysee, ca va exporta expertiza franceza in domeniu oricarui stat interesat.

In luna ianuarie a anului trecut, guvernul britanic a aprobat construirea unei noi generatii de centrale nucleare, sperand ca astfel va reduce dependenta economiei britanice de gazele naturale din import. Cele doua state vor pregati echipe imbatabile de experti in ale tehnologiei nucleare revolutionare, pe care o vor exporta statelor doritoare in urmatorii 15 ani.

ONG-urile se pregatesc sa conteste acordul

Acordul este de natura sa starneasca nemultumirea ONG-urilor ce militeaza impotriva extinderii folosirii energiei nucleare. „Friends of the Earth”, de pilda, a indicat ca dezvoltarea tehnologiei nucleare este „o prostie” pentru ca nu poate nicidecum sa constituie o solutie pentru schimbarile climatice, potrivit BBC.

„Puterea nucleara este limitata, periculoasa si necesita mult personal de inalta calificare pentru a avea grija de deseuri . De departe mai buna este tehnologia resurselor reinnoibile”, spune un membru al organizatiei, Neil Crumpton.

Liderul francez si sotia, la Regina

Inainte insa de a bate palma cu seful cabinetului de la Londra, Nicolas Sarkozy, insotit de sotia sa, Carla, mai au o vizita cel putin la fel de importanta – la nivel simbolic. Cei doi se vor prezenta reginei Elisabeta a II-a , care nu s-a aratat prea incantata sa il cunoasca pe presedintele „bling bling” si pe consoarta sa, scrie prea britanica.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea