Social

Locuintele romanilor - departe de standardele europene

Romanii locuiesc prost, fara a beneficia de utilitati precum canalizare, baie, incalzire sau apa curenta. Pentru jumatate din populatie, incalzirea este, spre exemplu, un lux, nu o necesitate, iar pentru o treime din romani, apa "de robinet" ramane un vis, caci nu se pot bucura de ea. Si asta in conditiile in care, de la an la an, se construieste tot mai mult, iar la poarta bate integrarea si va trebui sa ne comparam cu locuitorii din tarile Uniunii Europene.




35% din locuintele din Romania nu au apa curenta, 46% nu dispun de canalizare, iar 27% nu au in"dotare" o baie. Cu astfel de neajunsuri, cum ar fi lipsa canalizarii, se confrunta chiar si proprietarii instariti! Zeci de vile de lux, de sute de mii de euro, de la marginea Capitalei au fost inundate din aceasta cauza in urma cu cateva luni.

Cel mai trist este de departe faptul ca incalzirea casei este considerata de romani, din cauza banilor insuficienti de care dispun, un lux. Una din doua locuinte nu este incalzita.


Traim inghesuiti!


Se stie ca necesarul de locuinte in Romania se apropie undeva de nivelul de un milion. Excluzandu-i pe acei romani care nu au deloc o casa a lor, adica proprietate personala, exista multe cazuri - adica majoritatea populatiei acestei tari, spun specialistii - in care se locuisete extrem de inghesuit. Potrivit statisticilor, in Romania, la fiecare 1.000 de locuitori ii revine cate 1,2 camere, rezultand astfel ca la noi se locuieste foarte inghesuit, comparativ cu locuitorii altor tari membre sau care urmeaza sa adere la Uniunea Europeana. Asadar, in Romania va trebui sa se construiasca minimum 16 milioane de camere, astfel incat sa ne putea compara cu Ungaria sau Cehia. Din acest punct de vedere, tara noastra sta cel mai prost, ocupand si la acest capitol locul codas, fata de Polonia, spre exemplu, unde in ultimii ani s-a copnstruit, spre exemplu, 2,8 locuinte/1.000 de locuitori, Slovacia - 3,5/1.000 sau Ungaria - 4,3 locuinte/1.000 de locuitori.


Calitatea constructiilor noi este indoielnica


Desi sectorul constructiilor si cel al imobiliarului, in general, a inregistrat o dinamica ascendenta extrem de puternica in ultima perioada, marii developeri din sector avertizeaza ca lucrarile nu sunt de calitate, ca se construieste mult, dar prost si nemodern! Si asta pentru ca 80% din locuintele nou construite sunt realizate in regie proprie. Iar in cazul acestor constructii se utilizeaza mana de lucru necalificata , la negru si materialele de constructii sunt de cele mai multe ori de calitate indoielnica, iar nici macar constructorii, de cele mai multe ori, nu au nimic in comun cu aceasta meserie. Insa, peste toate acestea se da un "glet", care ia ochii clientului si da posibilitatea astfel vanzatorului sa ridice pretul. Specialistii imobiliari atrag insa atentia la modul cel mai serios ca multe dintre acestea, locuinte in general, ar putea reprezenta o catastrofa nationala, in conditiile unor cataclisme naturale, gen inundatii sau cutremure.


Jumatate din cladirile vechi - in stare avansata de degradare


In acelasi timp , nici cladirile vechi nu sunt sigure, mai mult de jumatate dintre acestea fiind intr-o stare avansata de degradare. Si, desi ar fi normal ca acestea sa aiba preturi mai mici , ele valoreaza, paradoxal, in multe cazuri, mai mult decat o constructie noua.

Potrivit expertilor imobiliari, preturile au explodat in ultimii 2-3 ani, astfel incat in acest moment au ajuns la nivelul maxim de suportabilitate. Din aceasta cauza, piata imobiliara este oarecum blocata, cumparatorii refuznd sa mai cumpere in acelasi volum, deci sa participe la cresterea preturilor.

Pentru a exemplifica dinamica preturilor la locuinte in ultimii cinci ani, trebuie spus ca, in 2001, pretul pe metru patrat in cazul unei locuinte noi de vanzare in Capitala era de doar 350 de dolari, in timp ce in 2005 a ajuns la 1.350 de euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea