Social

Lista primariilor restante la spatiu verde

Peste 80 de primarii au incalcat legea si risca sa fie amendate cu sume cuprinse intre 7.000 si 14.500 de euro din cauza ca nu au intocmit programul de extindere a spatiilor verzi, sustine ministrul Mediului, Korodi Attila. 

Primarii au plantat pomi la intamplare, fara sa aiba un plan bine stabilit de extindere a spatiului verde, care sa respecte normele europene. Potrivit ministrului Mediului, Korodi Attila, 87 de orase nu au trimis ministerului programele etapizate pentru atingerea tintelor de spatiu verde pe cap de locuitor, prevazute de lege.

Ministerul Mediului a initiat un act normativ, care a fost aprobat de Guvern, prin care autoritatile locale nu au voie sa schimbe destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi si sa asigure cresterea acestor suprafete verzi la 20 mp/locuitor, pana in anul 2010, si la 26 mp/locuitor, pana in anul 2013“, a declarat Korodi Attila.

Potrivit acestuia, conform OUG nr. 114/2007, autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a intocmi, in termen de 90 de zile, un program in care vor fi evidentiate etapele de realizare a obligatiei amintite mai sus. Potrivit legii, primariile care nu si-au trimis planul risca sa fie amendate cu sume cuprinse intre 7.000 si 14.500 de euro, potrivit OUG nr. 195/2005.

Pe de alta parte, primariile acuzate sustin ca au un plan de extindere a spatiilor vezi, pe care l-au si demarat. „In mandatul meu am plantat 200 de hectare de spatiu verde. Primaria Sectorului 3 are un plan de extindere a spatiului verde. Vrem ca, in mai multe zone unde exista parcari de resedinta, sa construim parcari supraetajate, astfel vom economisi spatiu, pe care vom planta pomi“, a declarat Liviu Negoita, primarul sectorului 3.

Intrebat daca a intocmit si a trimis, la Ministerul Mediului, planul de extindere a spatiului verde, acesta a explicat ca „ministerele si Guvernul elaboreaza strategii fara sa stie ce este in teritoriu“. Acesta a explicat ca daca s-ar aplica ordonanta ar trebui sa demoleze cladiri pentru a ajunge la 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Potrivit Ministerului Mediului, in Capitala doar sectoarele 5 si 4 si-au intocmit un plan de extindere a spatiului verde.

Ca indicator de dezvoltare urbana, studiile Uniunii Europene releva ca spatiile verzi ar trebui sa acopere aproximativ 30 la suta din suprafata intravilanului unui oras, iar distributia acestora sa permita cetatenilor sa aiba acces la ele in aproximativ 15 minute de mers pe jos. Romania ocupa locul 13 in Europa din punctul de vedere al suprafetelor impadurite, respectiv 26% din totalul teritoriului, cu 2,6% mai putin.

In prezent, fondul forestier al Romaniei ocupa o suprafata de 6,5 milioane de hectare, din care suprafata ocupata exclusiv de paduri e de 6,3 milioane de hectare.

Pe de alta parte, in timp ce orasele mari se sufoca din cauza poluarii, banii pentru infiintarea de spatii verzi, alocati anul trecut de la bugetul de stat, au ajuns, preponderent, in comune si orase mici. Guvernul a alocat, anul trecut, aproximativ 19 milioane de euro pentru Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati.

Insa primarii nu s-au inghesuit sa depuna proiecte, astfel ca jumatate din bani au ajuns sa fie dati in comune. De exemplu, localitatile Mitrei, Scheia, Stuipicai, Vargata, Giurgita si Apahida au primit cate 500.000 de lei noi pentru amenajare de locuri de joaca si parcuri.

Pe de alta parte, unul dintre orasele cele mai poluate, Ploiestiul, nu a primit nici un ban pe motiv ca a cerut prea mult. Dintre orasele mari, doar Capitala a beneficiat de finantare, in cazul unui singur proiect in sectorul 6: amenajari peisagistice in Parcul Iuliu Maniu .

Potrivit statisticilor, alte tari similare ca relief si conditii climatice au suprafata de spatiu verde mai mare, Austria - 38%, Cehia si Slovacia - 34,7%, Bulgaria cu 35,2%.

In ceea ce priveste raportul dintre suprafata impadurita a unei tari si numarul de locuitori, Romania este pe locul 10 la nivel european, cu 0,33 hectare pe locuitor, primele locuri fiind ocupate de tarile nordice: Finlanda, Suedia si Norvegia, care au intre 4,6 si 2,3 hectare pe locuitor.

„Pe plan mondial, suprafata minima impadurita a unei tari nu trebuie sa scada sub 25%, ceea ce inseamna ca noi suntem cu putin peste aceasta limita minima stabilita“, a aratat Korodi.

Topul codaselor in ceea ce priveste spatiul verde este:

• Calarasi - 4,2% din suprafata judetului
• Teleorman - 5% din suprafata judetului
• Constanta - 5,5% din suprafata judetului
• Braila - 5,7% din suprafata judetului
• Ialomita - 5,8% din suprafata judetului
• Galati - 8,3% din suprafata judetului
• Olt - 9,6% din suprafata judetului

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea