Social

Lis, Ciumara si Daianu vor fi audiati joi de PNA

Scandalul "Mita suedeza" ia amploare. Fostul primar al Capitalei, Viorel Lis, impreuna cu ministrii de Finante din acea vreme, Mircea Ciumara si Daniel Daianu , vor fi audiati joi de procurorii anticoruptie, declara surse judiciare.
Cei doi ministri au declarat ieri ca, in perioada cand s-au aflat la guvenare, au participat la negocierile cu firma ABB, dar nu au incheiat nici un contract cu aceasta. Si Viorel Lis neaga orice implicare in scandalul mita suedeza, desi numele sau a fost primul pomenit fostul manager al concernului suedez ABB, Peter Fallenius.

Judecat in Suedia pentru delapidarea a peste o jumatate de milion de euro, Fallenius sustine ca banii s-au cheltuit pe excursii in strainatate si obiecte de lux pentru 5 inalti oficiali romani. Fostul manager al ABB a fost negociator pentru plata datoriei istorice a Romaniei fata de Suedia.

Ex-primarului general Viorel Lis recunoaste ca a fost in Suedia pentru a vedea o centrala termica dar sustine ca nu a luat spaga de la nimeni. Lis a declarat pentru Realitatea Tv "A spus unul din Suedia ca eu sunt unul dintre ei. Dar, n-are cum sa spuna...e o greseala...

probabil ca vrea sa se deturneze, in sensul ca vrea sa fie acoperite alte persoane. Eu n-am nici o treaba cu treaba asta. N-am luat nimic de la nimeni niciodata. Nu eu hotaram plata datoriilor catre Suedia. La guvern se discutau."

Numele lui Viorel Lis a fost dezvaluit chiar de inculpatul Peter Fallenius, fost director al ABB, judecat pentru delapidarea a 520 de mii de euro.

Ziaristul suedez Frederick Fossel care se ocupa de acest caz pentru 2 Today's Industry s-a aflat astazi in sala de judecata si a declarat in exclusiviate pentru Realitatea TV: "Astazi nu a mai numit nici un oficial roman la proces. A spus numai ca au mai ramas patru reprezentanti ai Guvernului roman care au luat mita de la ABB."

Procurorii anticoruptie i-au chemat totusi maine la audieri pe fostul primar al Capitalei, Viorel Lis si pe fostii ministri de Finante din acea perioada, respectiv Mircea Ciumara si Daniel Daianu.

Anchetatorii suedezi considera ca personajul cheie al acestei afaceri este Mihai Cotfas, fost consultant ABB, dar si consilier al fostului ministru de Finante, Mircea Ciumara. Pe deasupra, Cotfas era si patronul unei firme de consultanta care lucra pentru recuperarea datoriei Romaniei.

In conturile omului de afaceri au fost virate cele peste 500 de mii de euro, iar o parte din bani au fost apoi redistribuiti.

Cotfas le-a declarat anchetatorilor suedezi ca a oprit banii pentru el. In 1997 si 1998, cand fostul manager al ABB sustine ca ar fi mituit oficiali romani, negocierile s-au purtat la cel mai inalt nivel.

De la izbucnirea scandalului, toti ministrii de finante, de la Mircea Ciumara la Mihai Tanasescu , au declarat ca n-au avut nici o legatura cu aceasta afacere. In paralel cu procesul care a inceput ieri in Suedia, Parchetul National Anticoruptie s-a autosesizat in acest caz.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea