Social

Lidia Barbulescu, in carti la CSM

Jocurile privind conducerea CSM au fost facute de mai multe ori in ultimele zile. Mai intii s-a vehiculat numele judecatorului Andries, apoi cel al judecatorului Gilca, dupa care cartile au fost schimbate in favoarea controversatei Lidia Barbulescu .

In cadrul unei intilniri tinute pe ascuns la Amara, la inceputul lunii decembrie, membrii CSM au facut cartile pentru sefia celui mai inalt for al Justitiei. Varianta cea mai buna, in viziunea membrilor CSM, a fost pina zilele trecute Virgil Andries, presedintele Curtii de Apel Cluj, dupa care s-au razgindit si au mers pe o alta varianta: Iulian Gilca, presedintele Curtii de Apel Alba Iulia. Zilele trecute, insa, situatia s-a schimbat brusc, iar candidatul sustinut pentru functia de presedinte a fost desemnat vicepresedintele Curtii Supreme, Lidia Barbulescu.

Surse din CSM ne-au declarat ca Barbulescu isi doreste cu ardoare aceasta functie. Ea ar fi reusit sa-l indeparteze pe Gilca, dupa ce ar fi aflat ca judecatorul i-a cerut directorului Institutului de Magistratura , pentru fiul sau, subiectele de la examenul de intrare in magistratura. Pentru ca nu le-a obtinut, iar fiul sau a picat examenul cu nota 1, Gilca i-ar fi cerut adjunctului sefului INM sa-l declare admis. Gilca ar fi fost refuzat si a pierdut, apoi, si scaunul de sef al CSM. Astfel, Lidia Barbulescu a fost aleasa in cartile CSM-ului, urmind ca ea sa fie desemnata presedinte al acestui for.

Preferata

Lidia Barbulescu este si ea implicata intr-un mare scandal, asemanator, culmea, cu cel al lui Gilca. In urma cu citeva luni, ea i-a cerut, cu acordul CSM, directorului Institutului de Criminologie sa scoata Dreptul civil de la examenul de capacitate al institutiei, pe care urma sa-l dea fiica sa. Insa, directorul INC a reclamat-o, iar Ministerul Justitiei a cerut o ancheta din partea inspectorilor judiciari.

Cu toate acestea, CSM a stabilit cu 16 voturi contra si doua pentru intrucit nu este necesara anchetarea prealabila. Drept pentru care, conform unor surse din CSM, MJ va cere in curind, de aceasta data, verificarea amanuntita a activitatii Lidiei Barbulescu.

Nici favoritul pentru functia de vicepresedinte, Cristian Deliorga, nu e perfect. Inainte de 2000, el a fost anchetat, in urma plingerilor formulate de Consiliul Municipal Medgidia , pe cind era prim-procuror la Parchetul Medgidia.

Ancheta a confirmat ca Deliorga a facut pierdute citeva dosare penale, fiind retrogradat. Abia dupa ce PDSR a cistigat alegerile, Deliorga a fost avansat prim-procuror la Constanta.

Nici un candidat oficial

Pina ieri, nici un membru al CSM nu-si depusese oficial dosarul. Intrebata daca va schimba legea de organizare a CSM, Monica Macovei ne-a declarat ca nu s-a gindit inca. Dar daca se va repeta scena de anul trecut, cind s-a aflat abia in ziua alegerilor cine candideaza, e posibila o modificare a legii. Ministrul Justitiei a cerut CSM ca depunerea candidaturilor sa fie insotita de un plan de activitate pentru intregul mandat. Macovei a mai precizat ca alegerile vor avea loc si cu plan si fara plan.

Tariceanu vs CSM

Tariceanu a atacat dur CSM, ieri, dupa ce s-a convins singur ca membrii acestuia considera ca activitatea consiliului a fost buna, dind exemple concrete, prin care i-a lovit direct pe reprezentantii celui mai inalt for al Justitiei. Mai mult, premierul s-a suparat foc, deoarece presedintele CSM, Dan Lupascu, al carui mandat expira miine, a lipsit de la sedinta la care fusesera convocati ministrul Justitiei, seful DNA, seful SRI, plus alti reprezentanti ai institutiilor implicate in lupta anticoruptie.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea