Social

#g-8

Liderii G8 au discutat la un dineu cu opt feluri de bunatati despre foamete

Liderii lumii sunt de acord ca „ceva trebuie facut” in privinta incalzirii globale. „In acest ritm, pana in 2050 lumea va fi prajita si liderii G8 vor fi de mult uitati”.

Cum subiectul saraciei nu face bine la apetit, liderii lumii au cazut de acord ca milioanele de oameni care mor de foame in intreaga lume trebuie ajutati. Mesajul optimist a venit insa doar dupa ce s-au „indopat” bine la un pranz cu cinci feluri de mancare si o cina cu opt, puse la dispozitia lor de tara organizatoare a Summitului G8, Japonia.

Miel de lapte, vitel „shabu-shabu”

Dezvaluirile privind extravaganta culinara a sefilor de state si guverne au fost facute chiar de catre gazdele japoneze, care au inmanat cu mandrie presei internationale meniul pregatit pentru oaspetii de rang inalt.

fumat si doua imbucaturi de vitel „shabu-shabu”, liderii lumii au reusit totusi sa ajunga la o intelegere cu privire la reducerea emisiilor de gaze poluante.

Acord pentru protejarea mediului

G8 s-a pus de acord asupra reducerii „cu cel putin 50%” a emisiilor de gaz cu efect de sera pana in 2050 (inclusiv de SUA, in cele din urma) si a definirii ulterioare, tara cu tara, a obiectivelor pe termen mediu, a anuntat premierul nipon Yasuo Fukuda. G-8 intentioneaza „sa adopte in urma unor negocieri sub egida ONU un obiectiv de reducere cu cel putin 50% a emisiilor mondiale de gaz cu efect de sera pana in 2050, recunoscand ca aceasta provocare mondiala nu poate fi abordata decat printr-o riposta globala”, se indica in declaratia G-8 privind incalzirea globala.

Oricat ar parea de spectaculoasa cifra de 50%, ramane totusi o declaratie de intentie, iar organizatiile de mediu nu au asteptat mult sa dea replica. „In acest ritm, pana in 2050 lumea va fi prajita si liderii G8 vor fi de mult uitati”, si-a exprimat dezamagirea reprezentantul Oxfam. „Atat de putin progres dupa un an intreg de intalniri la nivel de ministri si negocieri: nu este doar o oportunitate ratata, ci este periculos de putin fata de ce trebuie facut pentru a proteja oamenii si natura de schimbarea climatica”, a explicat si reprezentantul WWF.

O prezenta activa la summit a avut-o presedintele rus Dmitri Medvedev, „debutant” la G8. In toate intalnirile pe care le-a avut cu liderii marilor puteri occidentale, Medvedev a tinut sa transmita disponibilitatea Moscovei pentru dialog cu Occidentul de pe pozitia unui partener economic egal, releva Rompres.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea