Social

Libertatea lui Patriciu se judeca la prinz

Judecatorii Tribunalului Bucuresti urmeaza sa discute din nou, astazi, la 13.00, cererea procurorilor de arestare pentru 29 de zile a presedintelui Rompetrol. In urma cu o saptamina, instanta a decis, in miez de noapte, ca Dinu Patriciu are nevoie de timp pentru a-si pregati apararea.

Avocatii lui Patriciu trebuie sa combata astazi atit noile acuzatii - delapidare cu consecinte deosebit de grave , spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu, cit si pe cele mai vechi, privind infractiuni economice si constituire de grup infractional organizat, transfrontalier . Saptamina trecuta procurorii au cerut emiterea de mandate de arestare si pentru Philip Stephenson, fost director la Rompetrol si Colin Richard Hart, acuzati ca ar fi aderat la grupul infractional. Cum cei doi nu sint in Romania si instanta a aminat, pentru luna martie, discutarea cererii de arestare, pentru a putea fi indeplinita procedura de prin mandat telegrafic si prin DHL, la domiciliul din SUA.

Grupul

Procurorii sustin ca Dinu Patriciu, Philip Stephenson, Colin Richard Hart si comisarul CNVM, Victor Eros, au constituit, incepind cu 1998, un grup infractional organizat, transfrontalier. La acest grup ar fi aderat, in ultimii sapte ani, directori din grupul Rompetrol, functionari din institutiile statului, afaceristi, directori de ziare, brockeri, politicieni.

Afacerea Repsol, dezgropata

Una dintre acuzatiile cele mai grave care li se aduc lui Dinu Patriciu si partenerilor sai de afaceri este ca si-ar fi insusit o creanta de 75 de milioane de dolari, provenita din exploatarea unui zacamint din Libia. Tranzactia s-a facut cu firma spaniola Repsol Exploracion, care trebuia sa plateasca compensatii statului roman pentru o concesiune din Libia.

Grupul si piata de capital

Probabil cea mai mediatizata parte din dosar este cea legata de acuzatiile aduse lui Dinu Patriciu de manipulare a pietei de capital. Procurorii investigheaza modul in care peste 2.000 de persoane care au avut un pont sau o informatie buna au cumparat de pe Bursa de Valori in aprilie 2004, actiuni Rompetrol cistigind suspect de repede de citeva ori suma investita.

Printre aceste persoane se numara: Calin Popescu Tariceanu, Verestoy Attila , Camelia Voiculescu, toti audiati ca martori in acest dosar. Procurorii au retinut ca Dinu Patriciu, Philip Stephenson si au coordonat si au pus in aplicare strategii si metode comune de tranzactionare in scopul mentinerii si fixarii pretului actiunilor la un anumit pret in functie de interesele grupului.

De altfel, procurorii exemplifica faptul ca invinuitii folosesc mesaje codificate, cu referire la persoanele implicate in tranzactiile bursiere din aprilie 2004. inc. Patriciu Dan Costache comunica inv. Pantis Sorin, ca grupul de interese urmeaza sa lanseze un ordin de cumparare la pretul de 590 de lei si in acelasi timp unul de cumparare la 770 de lei cu scopul de a-i lasa in ofsaid si sa se joace prin curte, arata anchetatorii modul de comunicare dintre cei doi.

Vedete PSD in dosarul Rompetrol

Miron Mitrea a fost audiat ieri ca martor in dosarul Rompetrol: A fost o chestiune de rutina, in care au vrut sa afle cum se adopta actele. In dosarul Rompetrol sint implicate alte personaje cunoscute din PSD: Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu, Mihai Tanasescu, in calitate de fosti ministri ai Cabinetului Nastase. Motivul: adoptarea Ordonantei de Urgenta 118/2003 care prevedea transformarea in obligatiuni a restantelor bugetare ale Rompetrol Rafinare SA Constanta. Datoriile se ridicau atunci la 600 de milioane de dolari, inclusiv dobinzi si penalitati. In OUG, scadenta obligatiunilor acordate firmei lui Dinu Patriciu se putea face in 20 de ani. Abia pe 8 aprilie 2005, Parlamentul a votat Legea nr. 89 de aprobare a OUG. Cu o schimbare majora: de la 20 de ani, cum prevedea OUG a Cabinetului Nastase, scadenta scade la 7 ani. In mod ironic, legea din 2005 este semnata de Miron Mitrea, in calitate de presedinte de sedinta a plenului Camerei Deputatilor, in acea zi. In anul 2003, ministrul, pe atunci, Miron Mitrea, a refuzat sa semneze OUG, alaturi de colegii sai, Nastase, Popescu si Tanasescu. Semnatura sa era solicitata deoarece, ca ministru al Transporturilor, urma sa renunte la contributia la Fondul special al drumurilor publice. Ieri, Miron Mitrea a spus ca nu am dorit sa semnez OUG. Asa a fost mai bine. Motivul liderului PSD, potrivit surselor judiciare: suma pe care urma sa o incaseze de la Rompetrol, drept contributie la Fondul Special al Drumurilor, era de 6.000 de miliarde de lei, in timp ce bugetul ministerului era de 10.000 de miliarde, fostului ministru parindu-i-se suspect de mare. Primul demnitar PSD care s-a prezentat la Parchet in acest caz, pe 6 februarie 2006, a fost Mihai Tanasescu, fost ministru al Finantelor. El ne-a spus ieri ca emiterea OUG 118 a fost legala si benefica pentru statul roman, permitind ca un contribuabil sa poata plati, in continuare, taxe la buget. (A.M.)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea