Social

Liber la adulter

Senatorii au decis ieri ca intre delictele penale sa nu mai figureze calomnia si nici adulterul, incriminate cot la cot in legislatia romaneasca.

Senatorii au reusit, ieri, sa dezincrimineze infractiunile de insulta, calomnie , adulter, vagabondaj si defaimare a tarii. Daca la sedintele Comisiei senatorii s-au luptat din greu cu propriile principii morale, pentru a decide daca adulterul sau calomnia trebuie dezincriminate, apropierea sarbatorilor de Craciun le-a redus constiintele la tacere, si in plen textul a fost votat fara dezbateri furtunoase.

Contre cu Ministerul Justitiei

Pentru prima data in legislatia romaneasca, a fost consacrata institutia raspunderii penale a persoanei juridice. Fata de proiectul ministerului justitiei, senatorii au redus totusi de la trei ani la un an perioada de suspendare a uneia dintre activitatile persoanei juridice, ca pedeapsa suplimentara. De asemenea, parlamentarii nu au fost de acord ca printre pedepsele complementare sa se numere dizolvarea persoanei juridice si obligarea acesteia la publicitate negativa pe o durata de la 3 la 6 luni.

Discriminarea devine penala

In schimb, senatorii au votat pedepse cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani sau amenda pentru cei care vor practica discriminarea sau vor instiga la discriminare pe temei de gen orientare sexuala, opinie, apartenenta politica, convingeri, avere, origine sociala, virsta, dizabilitate sau infectie cu HIV. Propaganda sau instigarea la ura pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba sau religie va fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Negarea sau contestarea in public a Holocaustului, a genocidului sau a crimelor contra umanitatii ori a efectelor acestora vor atrage, dupa sine, inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi. Senatorii au decis pedepsirea cu inchisoare, de la unu la cinci ani, comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false care sa puna in pericol siguranta statului. Senatul este numai prima Camera sesizata, asa ca odiseea va continua la Camera Deputatilor, cea abilitata prin Constitutie sa dea forma finala a textului.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea