Social

„Legitimatia de rus“, noua arma a Moscovei

Rusia se pregateste sa loveasca Ucraina, anuntand ca va emite in curand legitimatii etnice pentru toti ucrainenii care se considera rusi.

Cei interesati vor beneficia de facilitati in privinta educatiei, obtinerii unui loc de munca pe teritoriul Rusiei, precum si de regim preferential la primirea cetateniei ruse.

Liderul Uniunii fortelor de stanga din Ucraina, Vasili Volga , a anuntat deja ca miscarea sa impreuna cu partidul Rusia Justa din Duma de Stat de la Moscova au un acord de principiu in ceea ce priveste legitimatia. Ideea legitimatiei a fost lansata in urma cu un an de Fundatia „Rusia", din Ucraina, condusa de generalul maior(r) Leonid Sersnev.

Pentru elaborarea sa, a fost creata o comisie ruso-ucraineana, din care fac parte reprezentanti ai stangii ucrainene, deputati ai Rusiei Juste si o serie de juristi din ambele tari.

15 milioane de beneficiari

Destinatarii documentului sunt etnicii rusi grupati mai ales in estul si sudul Ucrainei, in rebela Crimee sau in principalul bazin carbonifer al tarii, estimati la circa 13-15 milioane. Introducerea legitimatiei ar putea reprezenta etapa premergatoare instituirii dublei cetatenii, interzisa in prezent in Ucraina.

Daca experimentalul ucrainean merge bine, autorii proiectului ar putea extinde „legitimatia" in toate fostele republici ex-sovietice.

Precedentul maghiar si cel polonez

Ideea „legitimatiilor" nu este noua, proiecte similare aparand si in alte tari, cu minoritati importante aflate in afara granitelor. In anii ’98 - ’99, guvernul de dreapta al ex-premierului Viktor Orban a instituit "legitimatia de maghiar", destinata minoritarilor unguri din Bazinul Carpatic.

La fel a procedat Varsovia, cu "legitimatia de polonez", oferita etnicilor de origine poloneza din Ucraina de Vest. Polonia ar intentiona sa doteze cu aceasta legitimatie cam trei milioane de ucraineni.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea