Social

#sanctiuni parinti #legea vaccinarii #schema vaccinare #vaccinare copii

Legea vaccinarii. Ce sanctiuni primesc parintii care refuza imunizarea copiilor

Medicii si asistentele care sunt impotriva imunizarii risca sa piarda dreptul de libera practica, potrivit unui proiect al legii vaccinarii, care prevede si sanctiuni pentru parintii care refuza vaccinarea micutilor.

"Proiectul de lege urmeaza sa fie pus in dezbatere publica in perioada urmatoare. Probabil ca intr-o saptamana-doua urmeaza sa fie finalizat. In ceea ce priveste sanctiunile, acestea nu sunt lucruri care sa fie stabilite in vreun fel. Eu referirea nu am facut-o la sanctiuni in primul rand. Scopul legii este sa incurajeze vaccinarea. Nu plecam de la ideea de sanctiune. Si asta inseamna ca pui la dispozitie vaccin fara sa existe sincope in aprovizionare, ca oferi consiliere si consultanta care poate nu sunt suficient de bine informati, medicilor care doresc informare suplimentara... Ideea este ca legea trebuie sa incurajeze vaccinarea. Nu sanctiunile sunt importante, ci sa vedem cum putem sa oferim intreaga asistenta parintilor sau personalului medical ca sa incurajam vaccinarea", a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, pentru RomaniaTV.net.

Cu toate acestea, parintii care refuza vaccinarea copiilor ar putea primi anumite "sanctiuni administrative" sau "limitarea accesului copiilor in colectivitati".

"Sunt diverse discutii, daca o sa existe o sanctiune administrativa sau limitarea accesului in colectivitate a copiilor care nu sunt vaccinati. Trebuie sa intelegem ca vaccinarea nu ofera numai protectie individuala, ofera si protectie colectivitatii. Daca vrei sa fii intr-o colectivitate trebuie sa respecti niste reguli ale acelei colectivitati. Inca sunt discutii pentru eventualele sanctiuni", a adaugat prof Alexandru Rafila.

Sanctionarea parintilor in cazul refuzului vaccinarii "se refera strict la anumite vaccinuri care previn boli care sunt extrem de grave, mortale, nu se refera la orice fel de vaccin", explica presedintele Societatii Romane de Microbiologie. "Exista o lista de cateva vaccinuri, asa este si in Franta sau in alte tari, sunt asa numitele vaccinuri obligatorii cum erau pe vremuri, anumite antigene: disterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita", spune acesta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea